NIKAD DOSAD VIĐENO: Ovako izgleda Pluton izbliza! (FOTO) (VIDEO)

Letelica se kreće zahvaljujući nuklearnom generatoru koji pokreće plutonijum (nazvan prema Plutonu), a koji bi trebao da bude u pogonu do 2030-ih godina

  • 3

Nju Horajzons je snimio najoštrije fotografije planete Pluton do sada, na putu na kojem je već devet i po godina. 

OD OVOGA ZASTAJE DAH: Pluton strašno podseća na Zemlju! (FOTO)

Letelici Nju Horajzons bilo je potrebno devet i po godina da pređe gotovo pet milijardi kilometara i stigne do kraja Sunčevog sistema. Time je čovečanstvo, pomoću različitih letelica uspelo da obiđe svih devet planeta Sunčevog sistema.

Nju Horajzons je snimio na ovom putu, do sada najoštrije fotografije površine ove planete, a zanimljivo je i da su na letelicu ukrcali pepeo astronoma Klajda Tombauga koji je otrkio Pluton 1930. godine.

Uz rezoluciju koja prikazuje 80 metara po pikselu, snimljene su planine, krateri i brojna zaleđena polja ove patuljaste planete koja je manja od Zemljinog satelita, a već prve fotografije naučnicima daju naznake da planeta nije mrtava već da se i danas na njoj odvijaju tektonska gibanja.

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Zbog velike udaljenosti od Zemlje, sve fotografije i merenja koje šalje Nasina letelica neće doći do nas sve do 2016. godine.

Nju Horajzon nastavljaja da proširuje svoje horizonte u svemirskim prostranstvima. Letelica nastavlja dublje prema Kuiperovom pojasu, području koje astronomi zovu trećom zonom svemira.

Letelica se kreće zahvaljujući nuklearnom generatoru koji pokreće plutonijum (nazvan prema Plutonu), a koji bi trebao da bude u pogonu do 2030-ih godina. Letelica će tada biti sto puta udaljenija od Zemlje nego Sunce.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA