Snaga pravoslavne vere: Mali Rus od čelika zaranja u ledenu vodu na -55 stepeni (VIDEO)

Na ovaj praznik Rusi triput uranjaju u osveštanu vodu kako bi se očistili od greha

  • 0

I ove godine vernici u Rusiji su razbijali led na rekama i jezerima, kako bi se na za Bogojavljenje ritualno okupali u ledenoj vodi. Ali, jedan dečak je bio u centru pažnje.

Hrabri Rusi ovako slave Bogojavljenje: Kroz led i na minus plivaju da bi dokazali kako im je vera čvrsta (FOTO) (VIDEO)

Selu Ojmjakon, u istočnom delu Sibira, jedno oje d najhladnijih mesta na planeti. Temperatura vazduha oko praznika Bogojavljenje spušta do - 55 stepeni Celzijusa. Ipak, mraz ovog dečaka i ostalu decu nije uplašio.

Na ovaj praznik Rusi triput uranjaju u osveštanu vodu kako bi se očistili od greha.

Dan ranije, 18. januara, kod Rusa nosi isti naziv kao i dan pred Božić — i jedan i drugi zovu se Sočeljnik (naziv je nastao zbog sočiva, jela koje se tog dana obavezno mora naći na stolu). Tog dana se obavezno posti.

Na Sočeljnik i Krštenje, samo dva puta godišnje, u svim pravoslavnim crkvama se tradicionalno obavlja veliko svečano osveštavanje vode. Posle bogosluženja sveštenici isti obred vrše i na obližnjim rekama i jezerima. Kupanje u osveštanoj vodi praktikuje se od vremena kada je u reci Jordan kršten Isus Hristos.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA