• 0

Brnabić: Budžet je razvojni i usmeren ka podizanju standarda

Premijerka kaže da je ovih dana slušala optužbe opozicije na račun budžeta, da je skrojen u interesu tajkuna i lopova SNS

  • 0

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da je predloženi budžet za 2018. godinu razvojni, dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standarda građana Srbije.

EU za 15 godina uložila 3 milijarde evra u Srbiju: Fabrici objasnio šta je potrebno da se uradi za još novca (FOTO)

Brnabić kaže da je ovih dana, dok je bila na putu u Sofiji i Cirihu, slušala optužbe opozicije protiv Vlade, SNS-a, vladajuće koalicije, pa i nje lično, kao i na račun budžeta da je skrojen u interesu tajkuna i lopova SNS.

Foto: Tanjug/Filip Krajinovic

- To se kaže za budžet koji je tako napravljen da najveće povećanje ima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 21 milijarde dinara, od čega je 10,7 milijardi za plate u prosveti - navela je premijerka, uz osvrt na to da li neko smatra da su zaposleni u prosveti lopovi.

- Pretpostavljam da su ljudi u prosveti ti tajkuni i lopovi iz SNS - navela je premijerka.

PODIZANJE STANDARDA

Brnabić je rekla da je budžet jako dobro izbalansiran i da odgovara svim predviđenim prioritetima, kao i da se nikada nije više ulagalo u prosvetu i nauku. Takođe, rekla je da su u fokusu obrazovanje i digitalizacija. Usmeren je ka podizanju standarda građana, jer predviđa povećanje plata i penzija, kao i privredni rast kroz povećanje javnih investicija, koje je predloženo za preko 30 posto više nego u 2017. godini. Više od 700 miliona dinara biće izdvojeno za izgradnju novih zgrada za razvoj tehnologije i nauke - za tehnološke parkove, dodatne zgrade naučno-tehnološkog parka u Nišu, dodatne zgrade Instituta za fiziku...

Foto: Tanjug/Filip Krajinovic

Prema rečima Ane Brnabić, Vlada Srbije neće bez plana B da otpušta ljude iz javnih preduzeća. Vlada Srbije, kaže, rešava problem javnih preduzeća, kao što je rešila Železaru Smederevo gde je, navodi, spaseno 5.500 radnih mesta.

BRINEMO ZA HILJADE PORODICA

- Iz godine u godinu pričamo zašto dajete za Železaru Smederevo, zašto ne zatvorite to, to je trošak za građane, šta vas briga za 5.500 ljudi, šta nas briga za celo Smederevo. Pa to su porodice, to je hiljade porodica - poručila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Filip Krajinovic

Premijerka je izjavila da će Srbija početi sledeće godine da gradi auto-put od Niša do Prištine, kao i da je to geostrateški interes Srbije.

GEOSTRATEŠKI INTERESI

- Jedna od kritika ovih dana jeste da je auto-put od Niša do Drača protiv geostrateških interesa Srbije. Auto-put koji ide od Niša do Prištine? Pa šta su geostrateški interesi Srbije ako to nije auto-put od Niša do Prištine - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Dodala je da će Srbija svakako započeti taj projekat u 2018. godini.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima