Ambasada SAD: Slučaj Bitići prioritet u bilateralnim odnosima

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji

  • 5
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Američka ambasada Beograd SAD USA Srbija Foto: usembassy.gov

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da pravda za braću Bitići i njihove porodice, kao i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

- Ne možemo - i nećemo - zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom - navodi se u saopštenju Ambasade.

Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje, kako navode, godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.

- Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    8. jul 2021 | 11:17

    PRIORITET SRBIJE U ODNOSIMA SA AMERIKOM TREBA DA BUDE -HAPSENJE LICA KOJA SU KLALI SRBE I VADILI IM ORGANE U ZUTIM KUCAMA!!!!!!!!!!!

  • ?!

    8. jul 2021 | 11:14

    A gomile slucajeva nestalih Srba sa Kosova?! To više niko i ne pita i ne gleda.

  • Predrag Z.

    8. jul 2021 | 12:00

    Koliko je nestalih Srba ne zna im se do dan danas sudbina. Niko nikad od šiptara nije odgovarao. Oni sad forsiraju ovaj slučaj gde su trojica njihovih priključkili se terorističkoj ovk i na kraju stradali. Oni nisu bili civili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA