• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

AirVG 2024: Aero-miting na aerodromu Zagreb, sve oči uprte u nove hrvatske Rafale

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim prilike da se pohvali novopridošlim Rafalima, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo iskoristiće miting da pozove mlade da postanu vojni piloti

  • 0
HRZ Rafale Foto: MORH/T.Brandt

Najveći aerodrom u Hrvatskoj, aerodrom Franjo Tuđman Zagreb (smešten inače u Velikoj Gorici, gradu koji je "naslonjen" na Zagreb), biće 11. maja domaćin trećeg po redu Dana vazduholovstva AirVG2024. potvrđeno je za Aero.rs.

Manifestacija AIRVG prvi put je održana 2017. a potom i 2018. godine, da bi "zamrla" pred pandemijsku 2020. godinu, kada su mnoge zemlje u različitim periodima borbe sa virusom COVID-19 primenile "lock-down" - ograničenje svih vidova kretanja i dešavanja.

U organizaciju ovogodišnjeg događaja su, osim Velike Gorice (koja je pre nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenula projekat "Grad zrakoplovstva") i aerodroma Zagreb, uključeni i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH), Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ) , a pokrovitelj je Vlada Republike Hrvatske.

HRZ avion Foto: Shutterstock

Čitav događaj biće organizovan na prostoru tzv. starog terminala aerodroma Zagreb, na stajanci terminala generalne avijacije, a biće otvoren za posetioce od 12 do 18 sati.

Tom prilikom u statičkoj postavci posetioci će moći da vide najnovije avione HRZ - Rafale C3R-EC/DC (slovo C iza reči Rafale je inicijal zemlje operatora - Croatia), MiG21-UMD poznat i kao Kockica (zbog karakteristične šeme bojenja u rasporedu hrvatske šahovnice), MiG21-R RViPVO JNA poznat u hrvatskoj i kao Rudijev MIG, kao i MiG-21 bis D.

MiG-21UMD HRZ Salinger Igor

Posetioci će biti u prilici da vide i avion Pilatus PC-9M na kom leti akro-grupa HRZ, kao i avion Zlin 242L koji hrvatske oružane snage koriste za osnovnu letačku obuku.

Biće prikazani i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk kao i helikopteri Bell 206B Jet Ranger, Mi 171Sh  i AS532 Cougar ratnog vazduhoplovstva Republike Slovenije, te bespilotni vazduhoplovni sistem ORBITER 3.

HRZ avion Foto: Shutterstock

U letačkom programu, koji će prema najavama MORH otvoriti akro-grupa Krila oluje, učestvovaće i MiG-21 bisD, koji će, baš kao i novi Rafali, izvršiti pokazni prelet. Biće izvršen i prikaz helikopterskih sposobnosti združenog delovanja pri spašavanju oborenog pilota iz neprijateljskog okruženja.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>