≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegraf u Slovačkoj posle pokušaja ubistva Roberta Fica: Pretnje stižu i drugima, ali to nije sve

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica izazvao je šok javnosti ne samo u toj zemlji, već i širom sveta

  • 1

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica izazvao je šok javnosti ne samo u toj zemlji, već i širom sveta.

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u Handlovi posle sastanka kabineta.

Na njega je više hitaca ispalio Juraj C. iz mesta Levice, nanevši mu teške povrede zbog kojih je hitno helikpoterom prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gde je više sati operisan.

Nakon šturih informacija koje su se juče pojavljivale o njegovom zdravstvenom stanju, a koje su se kretale od toga da je životno ugrožen ida mu se lekari bukvalno bore za život, pa do toga da je posle operacije stavljen u indukovanu komu, zamenik premijera Tomas Taraba izjavio je da se očekuje da će Robert Fico preživeti nakon operacije.

Ekipa Telegrafa otišla je ovim povodom u Slovačku.

U Banskoj Bistrici zatekli smo jako policijsko obezbeđenje oko bolnice, kolege novinare koji su čekali nove informacije o zdravstvenom stanju teško ranjenog premijera, kao i grupu građana među kojima su neki nosili zastave Slovačke, a koji su došli da Ficu pruže podršku.

Ipak, među njima je bilo i onih koji nisu bili zadovoljni brojem Slovaka koji su se okupili ispred bolnice.

"Šokiran sam! Da se ovo desilo Orbanu ili nekom drugom, ovde bi bilo barem 10.000 ljudi, a desilo se našem premijeru, koji nije poznat kao neki radikalan tip, ali ovde je ovako malo ljudi", rekao je za Telegraf čovek koji se predstavio kao Jan, a koji je dan proveo ispred bolnice.

Fica ju juče nakratko posetio i novoizabrani slovački predsednik Peter Pelegrini, koji je izjavio da su mu lekari dozvolili da kod premijera ostane samo nekoliko minuta.

"Sada je na telu Roberta Fica da se nosi sa povredama", rekao je Pelegrini i dodao da su doktori koji su operisali premijera učinili sve što je bilo do njih.

Interesantno je i da pokušaj ubistva Roberta Fica izazvao neočekivano loše reakcije na drugim mestima. Tako je u Poljskoj premijer Donald Tusk dobio pretnje smrću, a radio voditelj na lokalnoj stanici u Belgiji ohrabrivao je slušaoce da pucaju na premijera Aleksandera de Krua, rekavši da je atentat na Fica dokaz da je to moguće uraditi.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak momenta kada je pucano na slovačkog premijera Roberta Fica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    17. maj 2024 | 00:42

    Ужасан и мучан догађај. Само да се премијер Словачке опорави. Надам се да ово неће изазвати копирање сличних инцидената и претњи, јер очигледно постоји могућност за то. Као код масовних пуцњава. Тек би то било застрашујуће.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA