• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrvatska prvi put javno predstavila nove borbene avione: Grmljavina Rafala uz Rim Tim Tagi Dim

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored Dassault Rafala, verovatno najveću pažnju privukao je MiG-21R sa oznakama nekadašnje zajedničke države na kome je pilot JNA Rudolf Perišin 25. oktobra 1991. preleteo u Austriju. Fotograf Bojan Lutring bio je tamo i prenosi vam kroz svoj objektiv atmosferu ovog za HRZ istorijskog dana

  • 2
AIRVG2024 MORH/J.KOPI

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ - Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) na simboličan način obeležilo je generacijsku smenu borbenih aviona u svom sastavu na aeromitingu - ili kako ga domaćini zovu zrakoplovnom danu -  AIRVG2024 održanom prošle subote (11. maja) na starom delu zagrebačkog aerodroma zajedničkim letom aviona MiG-21 bisD i nedavno isporučenih Dassault Rafale

AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring

Tek nešto više od dve nedelje nakon svečane isporuke francuskih vazduhoplova, bilo je ovo prvo javno prikazivanje najmodernijeg borbenog aviona u regionu pa nije za čuđenje što je AIRVG2024 privukao veliku pažnju kako ljubitelja vazduhoplovstva ne samo iz Hrvatske već i drugih država ali i šire popupacije - na vazduhoplovnim forumima mnogi korisnici su se žalili da su ulaznice brzo planule te se tražila "karta više".

Posebna zanimljivost bila je da je, kako navodi hrvatsko ministarstvo odbrane "zajednički prelet Rafale i MiG-a pratila pesma Rim Tim Tagi Dim hrvatskog predstavnika na Euroviziji" Bejbi Lazanje.

"Ovo je istorijski trenutak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i to smo čekali tri decenije, još od devedesetih godina kada sam bio kadet" kaže brigadir Damir Barišić, prvi čovek projektnog tima Oružanih snaga RH za višenamenski borbeni avion Rafale, inače dugogodišnji vođa akrobatske grupe HRZ. "MiG-ovi su izneli rat, a Rafali nam garantuju uspjšnu budućnost", smatra brigadir Barišić a prenosi hrvatsko ministarstvo odbrane.

Bojan Lutring
Bojan Lutring
Bojan Lutring

U letačkom programu nastupila je akrobatska grupa Krila Oluje sa službenim letačkim programom za sezonu 2024. Akro grupa je formirana 2005. od nastavnika letanja u Zadru i nastupa na avionima Pilatus PC-9M

Avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger iz 93. krila (vinga) iz Zadra izveli su demo let, a prikazane su i sposobnosti sadejstva helikoptera UH-60M, Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja, odnosno prikaz onogoga što se u NATO terminologiji naziva CSAR (Combat Search And Rescue).

AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring

U izložbenom delu građani su imali prilike obići izložene vazduhoplove HRZ-a: avione Dassault Rafale, MiG 21 UMD – prepoznatljivu Kockicu, odnosno avion br 165, MiG 21R 26112 u oznakama RViPVO JNA, u Hrvatskoj poznat kao Rudijev MiG, MiG 21 bisD, Pilatus PC-9M, Zlin 242L, helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Š i helikopter AS532 Cougar vazduhoplovstva Slovenije i bespilotni sistem Orbiter 3 u sastavu Oružanih snaga RH.

AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring
AIRVG2024 Bojan Lutring

Pored Dassault Rafala, verovatno najveću pažnju privukao je MiG-21R sa oznakama RViPVO nekadašnje zajedničke države. Na ovom avionu, izviđačke varijante nadzvučnog lovca-presretača, evidencionog broja 26112, pilot JNA Rudolf Perišin 25. oktobra 1991. dok je bio na zadatku izviđanja iznad Slovenije, preleteo je u Austriju i prizemio se u Klagenfurtu.

AIRVG2024 Bojan Lutring

Perišin je posle nekoliko dana prebačen u Hrvatsku gde se priključio hrvatskom vazduhoplovstvu koje je bilo u osnivanju a avion je ostao u Austriji, iako su i Hrvatska i SFRJ, kasnije i SRJ tražile da im se vrati. Avion 26112 posle niza pregovora isporučen Hrvatskoh pre pet godina.

AIRVG2024 Bojan Lutring

Tada je navedeno da će avion ostati u originalnim bojama i RV i PVO oznakama i da se radi o jedinom autetnično obojanom artefaktu nekadašnjeg stanovnika podzemnog objeka Klek. Neko vreme je bio izložen ispred zgrade MORH-a u Zagrebu, a namera je da uđe u zbirku vojnog muzeja kada se on otvori.

AIRVG2024 Bojan Lutring

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pilipenda

    15. maj 2024. | 11:01

    Taj mig 21 r je na otvorenom muzeju u Austriji i može da leti malo sutra.

  • Pilipenda

    15. maj 2024. | 10:59

    Matematika je vrlo jasna. Ukupnu cifru podeliš sa brojem aviona i dobiješ cenu za jedan. I onda vidiš koliko su skuplje plaćeni u odnosu na nove koje je francuska vojska kupila :-)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>