Temperatura munje dostiže neverovatnih 30.000 stepeni: A da li znate kolika je temperatura Sunca?

Određena pravila ponašanja mogu svesti opasnost od udara groma na minimum

  • 1

Grom je ono čega se uglavnom iracionalno plaši većina ljudi. To je zvuk. Ne vidi se, već se čuje. Verovali ili ne, žrtvi udara groma može se odmah pristupiti i dodirnuti je bez opasnosti.

Retki su oni koji su preživeli udar groma. Električni tok koji teče po površini ili kroz telo može uzrokovati različite poremećaje, srčanog ritma, srčani zastoj, zastoj disanja uzrokovan paralizom mišića i/ili poremećajem centra za disanje, gubitak svesti, privremenu paralizu, konvulzije i/ili nemogućnost prisećanja na događaje koji su prethodili udaru groma, komu, površinske opekotine različitih oblika.

Može uzrokovati i prsnuće prsnog koša i trbuha, prelome kostiju, povrede oka i uha te različite psihičke i neurološke poremećaje.

Turbulentno leto 2018. samo je uvod u pakao koji nas čeka narednih godina (FOTO)

Putanja munje toliko je nepredvidiva, a udar snažan da niko ko se nađe na otvorenom prostoru ne može biti bezbedan / Foto: Pixabay.com

Temperatura munje je fascinantna. U proseku 20.000°C, ponekad i 30 hiljada, što znači da sadrži i plazmu. Temperatura površine Sunca je “samo” 5500 – 6000°C, što je mnogo manje u odnosu na temperaturu munje.

Po nekim proračunima osoba koja stoji pored mesta udara groma, udaljena desetak metara, može da doživi udarni talas sličan onom kakav proizvodi bomba od pet kilograma TNT-a.

Posredni udar groma događa se kada čovek nije pogođen ukupnom strujom groma, nego samo jednim njenim delom. Opasnost za čoveka tada je jako velike ako se nalazi u krugu od 100 metara od mesta udara groma.

Mobilne ili radio uređaje ne koristiti / Foto: Pixabay.com

Olujno vreme u planinama najčešće je u letnjim mesecima, poslepodne i uveče kada je i zabeleženo najviše smrtnih slučajeva.

Pre odlaska u planinu ili na otvorene prostore u prirodi moramo se informirati o vremenskim prilikama radi izbegavanja oluje.

Ako si u zidanom objektu, izbegavaj stajati kraj prozora, otvorenih vrata, kamina i metalnih predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

(Telegraf.rs/ Sara Damnjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pega

    16. avgust 2018 | 16:38

    Temperatura Sunca jeste samo 5-6 hiljada stepeni na povrsini ali je zato u jezgru preko milion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA