≫ 

Amerika se bori sa najvećim požarom u istoriji Kalifornije: Čak 18 vatrenih stihija preti da uništi sve sa lica zemlje (FOTO) (VIDEO)

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država

  • 1

Vatra koja bukti severno od San Franciska prerasla je najveći požar u istoriji Kalifornije.

Dva šumska požara na severu te američke države brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom, i pretvaraju se u jednu vatrenu stihiju u kojoj je do sada izgorelo 75 kuća, a hiljade ljudi je evakuisano, prenosi Rojters.

Kalifornija opustošena u stravičnim požarima: Vatrenu stihiju širi jak vetar, a najavljene nove ekstremno visoke temperature (VIDEO)

Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14.000 vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom, navodi AP.

U požarima je prethodnih dana izgorelo na hiljade kvadratnih kilometara što je prostor veličine Los Anđelesa.

Požari se gase svim raspoloživim sredstvima Foto: Tanjug/AP

Vatrogasci ne mogu da opkole dva velika požara kod San Franciska, naročito zato što vatrogasne ekipe u tom području gase paralelno još 17 drugih požara.

Troškovi gašenja požara u Kaliforniji su se više nego utrostručili, sa 242 miliona dolara 2013. godine, na 773 miliona dolara ove fiskalne godine, navode nadležni.

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država. Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

U borbi protiv požara koji besne na zapadu SAD, kao pomoć biće poslato 200 američkih vojnika.

Nacionalni centar za požare zatražio je pomoć vojske, što je Stejt department odobrio, ali za sada nije poznato na koju lokaciju će biti raspoređeni, navodi AP.

Vojnici će pre izlaska na teren imati trodnevnu vatrogasnu obuku. Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država.

Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

VIDEO: Jad i tuga: Snimci iz drona pokazuju apokaliptične posledice vatrene stihije u Grčkoj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srećko Mrk

    8. avgust 2018 | 23:13

    Bog ih kažnjava za sva zlodela širom sveta koja su počinili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA