Paklene vrućine ubile devetoro ljudi: U Španiji ne pamte ovakav pakao, a plaše se kakve ih temperature tek očekuju

Od toplotnog udara prošle sedmice umrli su radnik na putevima star oko 40 godina i 78-godišnji penzioner, koji je kopao u bašti

  • 0

Paklene vrućine, kakve ne pamte stanovnici Španije i Portugalije, razaraju gradove ovih država. Broj žrtava toplotnih talasa u Španiji povećan je na devet za samo sedam dana, rekli su danas zvaničnici.

Muškarac star 66 godina umro je od toplotnog udara u četvrtak, 2. avgusta, u jugozapadnom regionu Ekstramadura, u blizini Portugalije izjavio je portparol regionalnog zdravstvenog odeljenja agenciji AFP.

Žena stara 75 godina umrla je dva dana kasnije, takođe, od toplotnog udara. Ovim je ukupan broj žrtava talasa vrućine povećan na devet.

Nepodnošljive vrućine smetaju starijoj i mlađoj populaciji; Foto: Tanjug/AP

U oblasti Ekstramadura umrli su i 40-godišnji Nemac, koji je bio na hodočašću, kao i 81-godišnji muškarac.

Proteklog vikenda u ovom delu Španije temperatura je dostigla 46 stepeni Celzijusovih. U Kataloniji, na severoistoku Španije, od vrućine su umrla tri beskućnika.

Još dva muškarca, radnik na putevima star oko 40 godina, i 78-godišnji penzioner, koji je kopao u bašti, umrli su od toplotnog udara prošle sedmice.

Španci i Portugalci ne pamte ovake vrućine; Foto: AP/Tanjug

PAKAO POČEO PRE NEKOLIKO DANA

Da podsetimo, nizu dana sa neizdrživim vrućinama prethodilo je 45 stepeni 5. avgusta, kada su Španci ostali šokirani i uplašeni. Ako se uzme u obzir da je najveća zabeležena temperatura ikada iznosila 46,9 stepeni u julu 2017. godine u Kordobi, jasno je da su rekordi prethodnih dana oboreni.

Lekari i stručnjaci su savetovali građane da ako ne mogu da stignu do mora, rashlade se pićem ili se sklone pod suncobrane.

Neki su spas tražili na gradskim fontanama; Foto: Tanjug/AP

Takođe, dodali su da su ovakve temperature posebno opasne za stariju i mlađu populaciju. A dok su se jedni okretali javnim fontanama, jer drugog rešenja nije bilo, drugi su boravili u kućama sa navučenim roletnama.

(Telegraf.rs/Mondo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA