≫ 

"Neverin" poharao crnogorsku obalu: Najveća panika nastala u Baru, a ovo su bili predznaci nevremena (FOTO) (VIDEO)

Tri broda Uprave pomorske sigurnosti, vratila su sa otvorenog mora 7 plovila i 13 osoba

  • 1

Dvadesetominutni "neverin" koji je "udario" po barskoj obali i zahvatio područje od rta Ratac do Volujice, napravio je velike probleme na plažama i u priobalju.

Zahvaljući brzoj reakciji spasilačkih timova Uprave pomorske sigurnosti, nije bilo posledica po ljude i plovila.

Drama u Baru: Spasioci spasli 13 osoba koje je na pučini zadesila strahovita oluja (FOTO) (VIDEO)

Od 16.25 do 17.20 brodovi UPS, SAR 1 i SAR 3 su dali asistenciju za dve jedrilice, jedan gliser, jedan ribarski čamac, dva "gumenjaka" i jednu "pasaru".

Tri broda Uprave pomorske sigurnosti, vratila su sa otvorenog mora 7 plovila i 13 osoba.

Direktor USP Safet Kočan pohalio je načelnika resornog odeljenja Uprave Žarka Lukšića koji je na osnovu meteo biltena predvodio razvoj situacije i pripremio spasilačke timove za brzu akciju.

Odmah na ulazu u barsku marinu SAR 1 je prihvatio ribarski čamac, a potom u tegalj (uže kojim se brodić vuče morem) i jedrilicu koja je ostala bez pogona u visini Šušanja.

Za to vreme, brod SAR 3 je od Ulcinja prema Baru kod Bigovice prihvatio jedan gumenjak, a u visini lukobrana još jedan gumenjak i gliser, gde mu je u teglju u pomoć priskočio i brod Lučke kapetanije Bar, i gliser jaht kluba "Jug".

Drama je trajala oko 20 minuta Foto: Uprava pomorske sigurnosti

Najduže je trajala potraga za" pasarom" sa dve osobe koju je vetar koji je dostizao 40 čvorova, odbacio daleko od obale. No iza nepunih 20 minuta i ta je potraga uspešno okončana, zahvaljujući ronilačkom brodu "Down under".

NEVERE I NEVERINI

Osim lokalnih vetrova, na Jadranu se pojavljuju lokalne i kratkotrajne vremenske nepogode manjih razmera - nevere ili neverini.

Pojavljuju se u svim godišnjim dobima, ali češće tokom leta. Nevere su obeležene žestokim i opasnim udarima vetra, kao i obično jakom kišom, sevanjem i grmljavinom, ali i padom temeperature.

Neverini su česti tokom leta Foto: Telegraf

Predznaci pogoršanja vremena su: pad atmosferskom pritiska, pojave visoke plime, izostanak maestrala leti ili ako maestral prestane da duva pre vremena, mesec blede boje i venac oko njega predsakzuje promenu vremena, crvenilo neba ili pojave duge rano ujutro najavljuje skoru kišu, jak vetar ujutro pri vedrom vremenu, zimski maestral često je nagoveštaj juga i kiše, sivi zid oblaka na zapadu, naročito predveče, ako je Sunce pre zalaska bledožute boje, venac oko Sunca ili Meseca uz, istovremeno duvanje vlažnog vetra, stalno nizak pritisak pri ružnom vremenu znaci da će ono potrajati...

VIDEO: Francuska pod vodom! Ulice se pretvorile u rečna korita, automobili i prikolice plutaju

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA