Zemlja se toliko zagreva, da postaje kao velika staklena bašta, a to bi moglo da bude veoma opasno

Zagrevanje preti da postane nepovratan proces

  • 6

Efekat staklene bašte je proces zagrevanja planete Zemlje koji je nastao poremećajem energetske ravnoteže između količine zračenja koje Zemljina površina prima od Sunca i vraća u svemir. Atmosfera Zemlje odbija deo (37-39%) energije koju Sunce direktno emituje pada na tlo i zagreva ga, a tlo potom emituje infracrvene zrake koji, u normalnim okolnostima, uglavnom odlaze u svemir. Količina zračenja koja ne može od površine Zemlje da bude emitovana u svemir, atmosfera će da upije i postane toplija.

Globalna temperatura je trenutno oko jedan stepen viša nego u predindustrijsko doba i povećava se za oko 0,17 stepeni godišnje / Pixabay.com

Porast temperature za 1,5 — 4,5 °C na 100 — 150 godine. Tokom poslednjih 160 000 godina uslovi na Zemlji su se menjali. Smenjivali su se ledeni i topli periodi. Smatra se da su promene Zemljine orbite, Sunčevih erupcija i velikih erupcija vulkana. Promene su se kretale u intervalu do 10 ˚С.

Rast temperature izaziva topljenje glečera i osetno smanjenje količine vode na polovima. S obzirom da je led lakši od vode(1 m³ leda je težak 0,9 tona, a vode jednu tonu), nastaju poremećaji u rasporedu težine na celoj planeti. Zemljina kora trpi izuzetno snažne pritiske vode, koji variraju i tako uzrokuju zemljotrese i erupcije vulkana. Zemljotresi često mogu da izazovu erupciju vulkana.

Možda će ovo zvučati čudno, ali intezivna aktivnost vulkana može imati bitnu ulogu u spašavanju planete, bez obzira na to što bi katastrofe bile neizbežne. Kad dođe do snažnih erupcija vulkani izbacuju veliku količinu gustog dima, i tako stvaraju oblake koji formiraju štit od sunčeve svetlosti.

Zbog oblaka koji stvara erupcija vulkana, temperatura Zemljine površine se može smanjiti za više stepeni / Pixabay.com

Smatra se da je zbog ekstremnog povećanja temperatura živi svet na Zemlji sve ugroženiji. Sve više izumiru razne biljne i životinjske vrste. Mnogi naučnici smatraju da će kroz mnogo godina život na Zemlji biti nemoguć i da će civilizacija nestati, a glavni krivci za to smo mi, ljudi.

(Telegraf.rs/Sara Damnjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. avgust 2018 | 07:51

    Oplakah od smeha. Pošto je voda teža od leda dodatno opterećuje zemljinu koru. Tona leda daje tonu vode. (zakon o odrzanju mase). 900 kilograma leda ne može da da tonu vode. Masa ostaje ista. Menja se zapremina.

  • Palica

    24. avgust 2018 | 15:23

    Pa ova god i nije bila vruca , 20 dana leta bez kise temp do 35C°

  • Anastasija

    24. avgust 2018 | 12:09

    Odlican tekst

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA