NEKAD I SAD: Pogledajte kako su se menjala odela astronauta kroz istoriju (FOTO)

Iako su savremena odela još uvek daleko od savršenih, postoji veliki napredak tokom poslednjih decenija, pa je uočljivo koliko eksperimenata i truda je uloženo da nekada obična odela izgledaju kao da pripadaju naučnoj fantastici

  • 0

Američki i ruski svemirski programi već decenijama rade na poboljšanju astronautskih odela, kako bi bila što pokretljivija, sigurnija i opremljenija za hitne slučajeve.

Iako su savremena odela još uveko daleko od savršenih, postoji veliki napredak tokom poslednjih nekoliko decenija, pa je uočljivo koliko eksperimenata i truda je uloženo da nekada obična odela postanu praktično elementi naučne fantastike.

Prva odela koja su putovala svemirom bila su prvenstveno adaptirana za visoke nadmorske visine. Ruski kosmonaut Jurij Gagarin je prvi put u svemiru nosio SK-a odelo 1961. godine, a samo mesec dana kasnije je slično isprobao i Amerikanac Alan Šepard.

Njegovo odelo je bilo malo više prilagođeno za udobnost i služilo je i kao rezervni izvor kiseonika. U kasnijim misijama su ugrađivane supstance koje omogućavaju plutanje u slučaju prinudnog sletanja na vodene površine.

Druga generacija namenjena je malo zahtevnijim misijama, poput šetnje po kosmosu. Ova odela su uključivala i posebnu termoizolaciju za ekstremne temperature, kao i zaštitu od mikrometeorita.

Korak dalje napravila je NASA sa posebnim akcentom na zaštitu od meteorita, a svaku sledeću seriju su unapređivali sa po nekim dodatkom koji prethodna serija nije imala.

Jedan od eksperimenata je bilo odelo sa tečnim vazduhom u rancu, koje je uključivalo i savitljivost u predelu kolena, što je uticalo na fleksibilnije kretanje.

NASA Z-1 je pretposlednji prototip odela koji je maksimalno poradio na pokretljivosti svih zglobova i pojednostavljivanje manevrisanja.

Nakon pozitivnih reakcija na vizuelni dizajn Z-1 odela, NASA je odlučila da svi ljubitelji njihove tehnologije i celokupnog svemirskog sistema odaberu dizajn svedećeg prototipa Z-2.

Ono što je zajedničko za sve, poput prethodnog Z-1 prototipa, jeste pokretljivost. Ova odela poseduju segmentirane nabore u predelu ramena, laktova, kukova i kolena.

Pogledajte i vi koji vam se model najviše sviđa i doprinesite izboru za najnoviji prototip NASA Z-2 astronautskog odela.

(Telegraf.rs / Izvor: Theverge.com, NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA