Ovako izgledaju munje kad ih gledate odozgo (FOTO) (VIDEO)

Da li ste se ikada zapitali kako munje izgledaju u svemiru? Zahvaljujuci NASA-i sada imamo impresivne fotografije

  • 0

NASA je nedavno objavila dve neverovatne fotografije munja koje su načinili astronauti sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) kao deo promocije novog Firestation instrumenta koji služi za detektovanje i praćenje munja.

Prva fotografija nacinjena u decembru 2013. godine, pokazuje rozu svetlost koja prikazuje munje iznad Kuvajta u Saudijskoj Arabiji, dok je druga slikana u januaru 2011. godine iznad Bolivije, prenosi Indipendent.

Iako su ovakve fotografije retke, munje su veoma česte i udaraju u površinu Zemlje učestalošću od 50 puta u sekundi.

NASA je ipak, zainteresovana samo za jednu virstu munje, onu koja prilikom udara emituje gama zrake, koji su tip radijacije koji obučno nastaje kod eksplodirajućih zvezda ili tokom nuklearne fuzije.

Ova vrsta munja (TGF) toliko je snažna da na delić sekunde stvara antimateriju u zemljinoj atmosferi. Opažene su prvi put 1990. i još uvek se ne zna kako stvaraju ovu vrstu radijacije.

Iako su munje dovoljno jake da zagreju vazduh kroz koji putuju do temperature 3 puta toplije od površine Sunca, ipak su 10 puta slabije za proizvodnju gama zraka.

- Negde u atmosferi na trenutak se oslobodi neverovatna količina energije i šta se dešava u tom delu je nešto kao "veštičji napitak" - rekao je Dag Roland glavni istraživač za Firestation u NASA Godard centru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA