SKRIVENO BLAGO: Ono što je otkrio ovaj arheolog sva ostala otkrića čini smešnim! (FOTO)

Britanski arheolog Džon Romer (72) veruje da je otkrio mesto na kojem su 1058. godine pre Hrista pokopana tri drevna egipatska kralja, Herihora, Pianka i Menheperea

  • 6

Britanski arheolog Džon Romer (72) veruje da je otkrio mesto na kojem su 1058. godine pre Hrista pokopana tri drevna egipatska kralja, Herihora, Pianka i Menheperea.

Uveren je da grobnice kriju takvu količinu blaga da će ono otkriveno u obližnjoj Tutankamonovoj grobnici u Dolini kraljeva u poređenju sa tim izgledati smešno.

Kao u filmu o Indijani Džonsu, arheolozi se sada utrkuju kako bi osigurale mesto Vadi el-Garbi, koje se nalazi na liticama Luksora, pre dolaska lovaca na blago, za koje se boje da bi mogli da unište drevne zapise na stenama što okružuju grobnicu.

- Prošle nedelje su tri osobe uhapšene jer su probale ući na to mesto - rekao je Romer.

Jedina osoba koja je tu uspela da prođe bio je Hauard Karter, koji je pronašao Tutankamonovu grobnicu 1922. godine. Iako je pronašao tragove slične onima u Dolini kraljeva odustao je verovatno jer nije imao ideju šta bi se tu moglo nalaziti.

Romer se u svom istraživanju usredsredio na dešifrovanje zapisa na stenama koje su urezali radnici koji su tamo radili.

- Herihor je najverovatnije pokopan poput Tutankamona (250 godina ranije) u zlatnom lesu. Verovatno se u grobnici još nalaze i predmeti od alabastera, pozlaćene statue...- tvrdi Romer koji to područje pretražuje skoro 40 godina, ali sada ga je uhvatio strah da bi ga neko mogao preteći u pronalasku vrednog blaga jer i dalje čeka dozvolu egipatskih vlasti za početak kopanja.

Kaže da je jedna konkurentska ekspedicija arheologa već na putu prema Luksoru.

Nije mu, kaže, toliko stalo da baš on bude taj koji će prvi doći do blaga, ali bi hteo da iskopavanje bude izvedeno na adekvatan način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marinkovic ljiljana

    30. mart 2014 | 21:15

    Fantastično. ...jako volim egiptologiju nadam se da ce svet uskoro videti ovo otkriće.

  • Bojanica

    31. mart 2014 | 10:07

    Opet ce da upadnu u neciju grobnicu. Oni su gori od plackasa grobnica. Oni uzmu blago, ali i mumiji naruse mir jer je izvade iz groba i skinu je i onda kao vrse istraživanja. Znam da su piramide zanimljive, i ja bih volela da ih istrazujem, ali tamo ne treba ulaziti. To je sveto mesto. Grob nekog faraona.

  • Fhfjb

    30. mart 2014 | 21:13

    Naci ce blago vredno miliona i miliona dolara ili evra kako hocete , a i dalje ce milioni i milioni ljudi da gladuju . Poznat scenario.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA