• 8

ALARMANTNO: Glečeri se sve brže tope, voda će preplaviti planetu?

Istraživači koji proučavaju lednike otkrili su da je njihovo otapanje u proteklih 40 godina uvećano za neverovatnih 75 odsto

  • 8

Na glečerima Hju na Antarktiku led se topi brže nego što se očekivalo. Količina otopljenog leda na zapadnom delu Antarktika porasla je za 77 odsto u periodu između 1973. do 2013. godine, navedeno je u izveštaju.

Istraživači su proučavali šest glečera - ostrvo Pajn, Tvejts, Hejns, Smit, Papa, Kohler i otkrili da je njihovo topljenje uzrokovalo podizanje nivoa mora u periodu od 2005. do 2010. godine.

Ovo ukazuje da se sa ovih šest glečera odlomila i istopila maltene ista količina leda kao ona koja se nalazi na čitavom Grenlandu. 

Foto: Wikipedia/Audrius Meskauskas

Foto: Wikipedia/Audrius Meskauskas

Glečer po imenu ostrvo Pajn najaktiviniji je glečer s kog se odlamaju najveći komadi.

Najširi lednik Tvejts je uključen u istraživanje nakon što je naglo počeo da se topi i pomera 2006. godine.

- Otkrili smo da je došlo do povećanog topljenja leda koje će imati veliki uticaj na podizanje nivoa mora - rekao je Džeremi Mougino specijalista za glečere i jedan od glavnih istraživača, koji je dodao je stanje alarmantno jer je odlamanje i topljenje glečera povećano za 75 odsto u proteklih 40 godina.

Istraživači su proučavali pukotine na glečerima tokom godina ne bi li otkrili koliko su se oni proširili.

Foto: Wikipedia/Martin St-Amant

Foto: Wikipedia/Martin St-Amant

- Ukoliko bi se glečeri srušili i istopili odjednom, to bi uzrokovalo podizanje nivoa mora za više od jednog metra - istakao je još jedan istraživač angažovan na ovom projektu, profesor Erik Rigo.

Ogromni glečeri se tope usled dotoka toplije vode, dok se njihov obim znatno stanjuje. Sve ovo znači da se više leda sliva u okeane, a s obzirom na globalno zagrevanja strahuje se da će se otapanje lednika nastaviti i u budućnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima