DREVNI ŽIVOT NA MARSU JE POSTOJAO? Evo dokaza! (FOTO)

Pre više miliona godina na mestu udara asteroida i kometa na pojedinim područjima na Zemlji formirali su se biljni fosilni ostaci koji danas naučnicima mogu da pomognu ne samo u revidiranju istraživanja o nekadašnjim klimatskim uslovima na Zemlji, već i utvrđivanju toga da li je pre više miliona godina postojao život na Marsu

  • 8

Svetski naučnici su nedavno pronašli dragocen uzorak na osnovu kojeg mogu konačno da utvrde da li je svojevremeno bilo života na Marsu.

Naime, pre više miliona godina na mestu udara asteroida i kometa na pojedinim područjima na Zemlji formirali su se biljni fosilni ostaci koji danas naučnicima mogu da pomognu ne samo u revidiranju istraživanja o nekadašnjim klimatskim uslovima na Zemlji, već i utvrđivanju toga da li je pre više miliona godina postojao život na Marsu, piše iflscience.com.

Tim eminentnih stručnjaka koje predvodi naučnik Pit Šulc sa Braun univerziteta naveli su da je više asteroida i kometa "bombardovalo" oblast istočne Argentine i to u periodu od pre devet miliona i šest hiljada godina. Jedan od tih udara bio je toliko razoran da je doveo do nestanka čak 35 životinjskih vrsta.

Ono što je, međutim, bitno za ovo istraživanje jeste da se nakon udara odigrao i proces prezervacije izvesnih biljnih fosila. 

Opsežno objašnjavajući kako je došlo do procesa prezervacije naučnici su između ostalog istakli i da su vaskularni snopovi pronađenih uzoraka veoma slični takozvanoj travi pampas koja je karakteristična za oblast istočne Argentine.

To ih je podstaklo da čitav proces ponove u laboratorijskim uslovima, pri čemu su, razume se, umesto fosila koristili pampas.

- Naknadnim hemijskim analizama utvrđeno je da je uzorak zemlje iz istočne Argentine koja je "pomogla" prezervaciju fosilnih uzoraka veoma sličan uzorku zemljišta i prašine sa Marsa. Time smo praktično dokazali i da je razvoj organske materije moguć na Marsu. Dakle, ono što nam predstoji jeste otkriće da li je svojevremeno postojao život na Marsu. Ali, otom potom - dodao je Šulc.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • audi

    20. april 2014 | 13:12

    Znaci po vasoj logigi u slucaju da mi explodira Auto dobicu novi..kako moze explozija da napravi vako savrsenu bez greske atmosveru i zivot na zemlji..kad svi Zamo da explozija pravi nered a ne RED...

  • Weselko

    20. april 2014 | 12:32

    Jos malo pa cemo naci i male zelene ...

  • nartlin dirtlon

    21. april 2014 | 11:39

    Pa i kod nas je isto kao i na marsu, uslova za život ima Al' života nema... Nekad ga je imalo, ne tako davno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA