Napravili su 10 kuća u samo jednom danu. Pogledajte i kako (FOTO) (VIDEO)

Kompanija VinSun iz Kine napravila je ove stambene objekte korišćenjem 3D štampača sa stranicama širine 10 metara i visine 6,6 metara. Zidovi su pravljeni sloj po sloj od cementa i građevinskog ili rudarskog otpada

  • 2

Kompanija VinSun iz istočne Kine "odštampala" je samo u jednom danu 10 kuća u punoj veličini, koristeći 3D štampač. U tom postupku je korišćen cement koji se brzo suši, ali su tvorci oprezni i ne otkrivaju tajnu ove tehnologije.

Kompanija je kuće pravila u štampaču sa stranicama širine 10 metara i visine 6,6 metara uz mlaz koji je dolazio iz više pravaca. Zidovi su pravljeni sloj po sloj od cementa i građevinskog ili rudarskog otpada.

Pronalazač štampača Ma Jihe je kazao da je za dobijanje prirodnog kamena potrebno zaposliti rudare, iskopati blokove kamena i usitniti ga u delove, a sve to oštećuje životnu sredinu.

Iako mu je za dizajniranje 3D štampača trebalo 12 godina, Jihe veruje da će ovaj proces biti kako ekološki, tako i ekonomski isplativ.

Sa 3D štampačem se reciklira rudarski otpad i pretvara u upotrebljive materijale.

Jihe je objasnio da je moguće štampati građevine bilo kakvog digitalnog dizajna koje im donesu klijenti, dodavši da je to brzo i jeftino.

Korišćenje ovih tehnologija sprečava izloženost građevinskih radnika opasnim materijalima i prašini, naveo je Jihe.

Provera kvaliteta "štampanih" zgrada se sprovodi za svaki pojedinačni komad, jer za njih još ne postoje pravila izgradnje, a 3D kuće još nisu obuhvaćene kineskim zakonodavstvom.

Trenutna serija kuća je jednospratne strukture, a kompanija se nada će će njihova tehnologija biti korišćena i za pravljenje nebodera.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA