VODIČ ZA TURISTE: 13 načina kako vas varaju na putovanjima! (FOTO)

Kad se turista nađe u nepoznatom gradu, lako može da se desi da bude obmanut i prevaren. Pripremite se na koje sve lopovluke morate da budete spremni kad posećujete bilo koji grad na svetu

  • 5

Većina turista kući se vraća bez problema i bez ijednog incidenta, ipak ne može da se opovrgne činjenica da su putnici često laka meta za lopove. Uzbuđeni, dezorjentisani, nesvesni lokalnih običaja, sitnih lopovluka, mogu da budu prevareni.

Predstavićemo vam koje prevare mogu da vas zadese ako turistički putujete u bilo koju zemlju na svetu.

PREVARE U PRODAVNICAMA

To je uobičajeno u jugoističnoj Aziji, Turskoj i Indiji. Ljubazni i prijateljski nastrojen prodavac odmah započinje razgovor, neminovno vas navodi da posetite radnju njegovog rođaka gde ćete dobiti odličan popust. Druga alternativa je da vaš vodič, ili taksista, insistira da ćete imati novčane olakšice ako pazarite u prodavnici usput. Svi oni rade za mito, svako je tu na dobitku - sem turista. Oni uglavnom dobijaju proviziju od svakog dovedenog čoveka. U najgorem slučaju, prodavac vas neće pustiti napolje dok ne kupite nešto.

LAŽIRANJE ROBE

Iako nikada ne biste pali na ove cake kod kuće, dosta putnika kupuje prstenje, satove, drago kamenje i nakit u inostranstvu. Sve izgleda legalno - radnje, sertifikati i autentičnost, dok ne dođete kući i shvatite da je vaš proizvod ne vredi ni pola novca koliko ste dali. Nije sve tako dobro kao što izgleda.

PREVARE ZA SITNE PARE

Uvek nosite manje apoene sa sobom, jer turisti uglavnom padaju na trikove prodavaca  koji navodno nemaju sitan novac da vrate kusur. Što je "čudnija" valuta, veća je verovatnoća da ćete im dozvoliti da zadrže kusur. Kad se sve to skupi i sabere, može da se zaradi dosta novca.

TAKSI PREVARE

Vozači taksija znaju da budu nemilosrdni. Nećete imati pojma gde ste i kuda idete, pa bi trebalo na vreme da zapišete ime i licencu vozača. Par metara se može pretvoriti u jednočasovnu vožnju. Uvek se prvo raspitajte za cene taksi usluga, da biste imali predstavu koliki će vam biti ceh. Proverite da li je taksimetar uključen i gledajte da ne zaustavite "divljake".

ODVLAČENJE PAŽNJE

Na prometnim turističkim atrakcijama i užurbanim ulicama desi se da neko prospe kečap, senf ili majonez na turiste. Izvinjavajući se, počnu da čiste odeću. Dok vas je on zbunio, njegov saučesik krade vaš novac iz džepa ili torbe. Ako se tako nešto desi, najbolje rešenje je da nastavite da hodate.

LOKALNA MULJAŽA NA ENGLESKOM

To je situacija kada lokalni stanovnik priđe i kaže vam da želi da malo provežba engleski jezik pričajući s vama. Izgleda nevin sve dok priča ne krene u pravcu sentimentalnosti i kuknjave da je siromašan, da član porodice mora da ide na operaciju ili da su mu potrebne pare za školske knjige. Sve je to laž, tako da je najpametnije da samo hodate i ne obraćate pažnju na njih. Šteta je što ovakve prevare utiču na meštane koji stvarno žele da poboljšaju svoj engleski jezik.

LAŽNE KARTE

Stranci su mete na stanicama vozova i autobusa, naročito u Indiji. "Zvanično" lice prilazi i pita da li želite da zaobiđete dugačak red. Odete zajedno u kancelariju i kupite, naizgled, važeću  kartu. Problem je što su i kancelarija i karta lažne. Neki pokušaju da se vrate u kancelariju, ali je ona naravno zaključana. Najbolje je da se držite dugačkog reda, prečice nisu uvek dobre.

KRAĐA TELEFONA

Ako vas nepoznat čovek pita da li možete da mu posudite mobilni telefon, poslušajte svoj instinkt. U spremnoj opremi, sa patikama za trčanje, nestaće zajedno sa vašim telefonom.

NARUKVICA ZA PRIJATELJSTVO

Dok se turisti šetaju duž istorijskog grada, meštani često prilaze i daju im neku sitnicu, ili samo prebace komad vune oko ručnog zgloba. "To je poklon" kažu i zahvale se zbog posete tom gradu. Uskoro počinju da dosađuju da se da mala donacija i na kraju postaju agresivni. Ako vam neko nešto dariva, očekujte da ćete platiti za to.

MITO I LAŽNI POLICAJCI

U zavisnosti gde putujete, policajci mogu, a i ne moraju da budu "pravi". U svakom slučaju, ako vas nateraju da platite kaznu, recite da ćete izmiriti račune u policijskoj stanici. Mogu da postanu agresivni, ali bitno je da insistirate na tome.

KIKIRIKI PREVARA

Slično kao sa narukvicom za prijateljstvo, ali je samo hrana u pitanju. Mali fišek sa kikirikijem ili nekim drugim grickalicama prevaranti stavljaju na sto turista. Ako dodirnu papir, moraju da kupe proizvod. Ovo je popularno na Kopokabani, u Brazilu.

LAŽNI PRSTEN

Šetate se sami pariskim ulicama kada vam meštanin prilazi sa zlatnim prstenom, za koji kaže da ga je našao na zemlji. Pita "da li je vaš?", a ako odgovorite negativno - pokloniće vam ga. Čim ga stavite na ruku, insistiraće na kompenzaciji pošto vam je dao pravo zlato.

FOTOGRAFISANJE SA VAŠIM APARATOM

Kada posetite neko popularno turističko mesto, dešava se da priđe neki dobro obučen, lokalni turista, i ponudi da vas slika sa vašim fotoaparatom. Sve je to lepo, dok ne zatražite svoj aparat nazad. Onda traže novac za svoju uslugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA