SEKU SE I OŠTRE ZUBE: Evo kako punoletstvo slave mladi širom sveta (FOTO) (VIDEO)

Odrastanje u plemenima širom sveta predstavlja bolno iskustvo, nasilje i poniženje. Devojčicama tetoviraju lice šiljastim drvetom i oštre im zube da bi bile lepše, dok muškarcima seku telo i puštaju na njih insekte koji ih jedu

  • 0

Zajednice i plemena širom sveta različitim običajima obeležavaju promenu statusa kod svakog svog člana. Najčešće je reč o prelasku tinejdžera iz doba deteta u svet odraslih.

Rituali se razlikuju od kulture do kulture. Neki su zabavni, dok su drugi veoma bolni i testiraju stepen izdržljivosti, pokušavajući na taj način da predstave omladini da u svetu odraslih uopšte nije lako, da je život večita borba i test izdržljivosti.

U carstvu Asteka, dečaci su na vojnu obuku kretali kada napune 17 godina. Nijednog dečaka nisu počeli da smatraju muškarcem, sve dok ne donese zarobljenog neprijatelja kao svog roba, koga će potom žrtvovati.

U ostrvskoj državi Vanuatu, koja se nalazi u Tihom okeanu, postoji običaj pod nazivom Nagol. Veoma je sličan bandži džampingu, ali je konstrukcija napravljena od vinove loze. Ideja je da mladići skoče vezanih nogu ka zemlji, privezani vinovom lozom koja je tačno toliko dugačka da se smrt za dlaku izbegne. Prilikom skoka, oni očešu glavu o tlo. I prežive.

Kada devojčice u Fuli, etničkoj grupi naroda iz zemalja na zapadu Afrike, prelaze u sledeće životno doba i postaju žene, tradicija je da istetoviraju lice. Ovo je veoma dug i bolan proces, a tehnika tetoviranja se izvodi oštrim komadom drveta. Tek nakon ovog rituala žena može da se uda.

Negde duboko u brazilskoj Amazoniji dečaci se susreću sa drugačijim izazovima. Oni svoju snagu i izdržljivost testiraju u borbi protiv mrava.

Iako zvuči bezazleno, reč je o posebnoj vrsti mrava čiji ujed se smatra jednim od najbolnijih ujeda insekata. Tokom plesnog rituala, dečak drži ruke u rukavicama u kojima se nalaze ovi mravi.

Ne samo da ne sme da izvadi ruke 10 minuta, već u ovom vremenskom periodu ne sme čak ni da pusti glas.

Skarifikacija je obred koji se primenjuje u celom svetu, često samo kao estetski detalj. Ali u plemenima Sepik Rivera, u Papua Novoj Gvineji, ova ceremonija traje nedeljama i uključuje javno poniženje.

Starešine koriste sečiva kojima seku mladiće po celom telu, s ciljem da njihova koža postane poput grube kože aligatora, u nadi da će aligatori konzumirati njihovu mladost koju ovom ceremonijom ostavljaju za sobom.

Domoroci na Mentavaji ostrvima veoma vrednuju lepotu. Oni smatraju da duša čoveka ne sme biti nezadovoljna izgledom svog tela. Kod njih postoji verovanje da se od toga umire. Zbog toga se devojkama izoštravaju zubi, kako bi bile lepše.

Ljudi iz plemena Hmar u Etiopiji imaju posebne uslove za stupanje u bračnu zajednicu. Muškarci pre braka treba da pretrče preko leđa kastriranih krava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA