Ko stvara tajanstvene krugove u Jadranu? Morsko dno krije tragove vanzemaljaca?!

Tajanstvene pravilne krugove u travnjacima mora, u vodama ostrva Unije, Suska i Srakane, otkrilo je udruženje "Sunce" prošle godine dok su radili kartiranje morskih vrsta tog dela Jadranskog primorja

  • 11

Poslednjih dana u hrvatskim medijima se proširila vest o misterioznim krugovima u Jadranu, a s njom i spekulacije da bi nerazjašnjena pojava mogla da poveća zanimanje fanova NLO-a za hrvatske obale i samim tim bi postala nova svetska turistička senzacija.

Tajanstvene pravilne krugove u travnjacima mora, u vodama ostrva Unije, Suska i Srakane, otkrilo je udruženje "Sunce" prošle godine dok su radili kartiranje morskih vrsta tog dela Jadranskog primorja.

Član udruženja Mosor Prvan za medije je u utorak objasnio da su snimci iz vazduha oko navedenih ostrva otkrili neverovatno pravilne krugove trave prečnika oko 50 metara.

- Izgledalo je kao da je neko divovskim vadičepom odstranio morsku travu. Bilo nam je poznato da krivolov dinamitom ostavlja slične posledice na posidoniju, međutim u krivolovu dinamitom ti krugovi su veličine od oko pet do 15 metara i variraju u veličini, a naravno nisu ni ravnomerno raspoređeni. Krugovi koje smo mi primetili su svi identičnog prečnika od 50 metara i na području Unija su svi bili međusobno udaljeni 300 metara i na istoj udaljenosti od obale - objasnio je Prvan.

Kako smo već navikli, s neobičnim otkrićem krenule su i brojne maštovite spekulacije o mogućem uzroku njihova nastanka koje se kreću od ovozemaljskih - dinamit, naftna i geološka istraživanja, ispitivanja za gradnju nuklearki i slično - sve do vanzemaljskih prema kojima bi krugovi mogli da budu tragovi NLO-a.

Po mišljenju morskih biologa za krugove u moru postoje dva najuvjerljivija tumačenja. Prema prvom reč je o prirodnom procesu odumiranja trava, a prema drugom krugove, čak i one od 50 metara, može da uzrokuje lov dinamitom.

Slične krugove u morskoj travi prečnika oko 15 metara 2008. godine snimio je jedan turista u vodama Danske. Oni su izazvali podjednako veliku medijsku senzaciju, ali misterija je razrešena nekoliko godina kasnije kada su završena istraživanja danskih naučnika.

Marijan Holmer sa Univerziteta Južna Danska i Jens Borum sa Univerziteta Kopenhagen utvrdili su još 2011. da su krugovi izgrađeni od lokalne vrste morske trave Zostera marina L., u kojoj obitavaju male ribe i rakovi.

Tim je u časopisu "Marine Biology" u februaru ove godine konačno objavio rezultate prema kojima pravilni kružni oblici nastaju u interakciji morskih trava i sulfida u morskom dnu. Naime, tepisi morskih trava uobičajeno rastu od središta prema rubovima u kružnom uzorku. Trave u plićacima hvataju i zadržavaju mulj koji bi se inače slobodno kretao morskim dnom. Kako se mulj pun sulfida nakuplja, tako njegov otrov postupno ubija biljke, prvo starije i slabije koje se nalaze u središtu iz kojeg je krenuo rast. Vremenom otrovi unište cele krugove pa ostaje samo tanak pojas trave na rubovima u obliku pravilnih prstenova.

Hrvatski morski biolog Davor Lučić sa Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku za "tportal" je rekao da bi zaključak danske studije vrlo verovatno mogao da objasni nastanak barem nekih od jadranskih krugova.

- U Jadranu rastu i Zostera marina L. i Posidonia oceanica, s tim da prva više voli severna mora. U našim vodama ona se češće nalazi u plićim delovima gde ima više slatke vode i hranjivih stvari. Danska teorija je sigurno vrlo dobra. Čim ju je objavio časopis "Marine Biology", znači da je prošla barem pet dobrih recenzija - rekao je stručnjak.

Drugi hrvastki morski biolog Petar Kružić sa PMF-a u Zagrebu ima nešto pesimističnije tumačenje. On smatra da danska teorija možda može da objasni nastanak nekih jadranskih krugova, ali ne svih.

- Morska trava koja je uništena eksplozijama se ne obnavlja već nastavlja da se raspada tako što se krugovi sve više povećavaju. Jesu li svi krugovi u Jadranu nastali u eksplozijama, ne mogu da kažem. Ali, znam da su kod Kornata, kod Dugog ostrva i Paga nastali zbog upotrebe dinamita - kazao je Kružić.

(Telegraf.rs / Izvor:tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Splićo

    15. maj 2014 | 18:05

    Krugovi su istiniti i može ih se vidjeti na Google Earth i na svim zračnim snimkama i može se slobodno roniti.A kad zaronite vidi se čisto morsko dno bez trave u obliku velikog kruga a svuda oko njega buja morska trava .Pretpostavlja se da je to zbog ribolova dinamitom(hahaha) ali je to isključeno jer je krug preširok za dinamit i presavršenog oblika i zašto bi čovjek koji ide u krivolov sa dinamitom mjerio i točnu udaljenost između krugova(osim ako nije namjerno radi ovakve reklame hahahah)...pa se glavni uzrok još utvrđuje!

  • Vesna R

    15. maj 2014 | 16:17

    Padale su nato bombe i po njihovom moru .. Neka ispitaju morsko dno gajgerom i bice im jasno odakle krugovi!

  • maree

    15. maj 2014 | 23:58

    ma vi ste samo ljubomorniii! jadran je divan i bez reklame, i turisti dolaze i bez vanzemaljaca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA