SPASIĆE MILIONE: Stižu kuće otporne na poplavu (FOTO) (VIDEO)

Na jednom od rešenja kako da kuće izdrže poplavne talase rade u britanskoj kompaniji "Baca Architects", koja projektuje kuće otporne na poplavu. U ovom slučaju reč je o kući koja ima vrlo važnu karakteristiku, a to je da može da pluta na vodi

  • 13

Poplave koje su pogodile naš region pokazale su da je priroda neumoljiva. Desetine hiljada ljudi jedva je sačuvalo goli život, ali su izgubili svoje domove koje je uništila voda.

Na jednom od rešenja kako da kuće izdrže poplavne talase rade u britanskoj kompaniji "Baca Architects", koja projektuje kuće otporne na poplavu.

U ovom slučaju reč je o kući koja ima vrlo važnu karakteristiku, a to je da može da pluta na vodi. Britanska kompanija dizajnirala je kuću i testirala je na često poplavljenim delovima uz reku Temzu,

Kako navode iz kompanije, test je prošao veoma uspešno. Tokom perioda bez padavina, kuća se oslanja na fiksne temelje, dok se u slučaju poplave čitava konstrukcija podiže i pluta na vodi.

Kako bi se sprečilo da voda odnese kuću, četiri vertikalna oslonca raspoređena su blizu bočnih zidova.

U kući su instalirani i zvučni sistemi koji se oglase kada nivo vode prelazi određeni nivo i kada treba napustiti objekat.

Pogledajte video:

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko

    21. maj 2014 | 16:31

    Nemojte nikad verovati zapadnjacima, a posebno ne Englezima. Oni sve znaju. Pa nije ovo bila plima-oseka nego bujica. Kad voda naraste dva, tri ili vise metara (kao u Doboju 4,5 metara) ima sve da iscupa, a kucu ce da nadete na Derdapu. Samo oni nek eksperimentisu na Temzi kad je plima. Nek probaju na ovaj nas jebani cunami. Drina zamalo nije srusila celu planinu. Nadam se da nece. Ovo nek oni okace macki o rep. Pozdrav svima i razmisljajte svojim mozgom.

  • Horus

    21. maj 2014 | 15:26

    Ma odlicno! Jos malo da se zaduzimo za razvoj tudjih privreda?! Zaista verujem da se HAARP koristi i za ekonomske svrhe!

  • ivan

    21. maj 2014 | 18:40

    Mi ovo odavno imamo, zove se splav...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA