Toliko zanimljive činjenice o Kini da ih sigurno niste ni čuli, a kamoli znali!

Saznajte koliko milijardi štapića proizvodi Kina, koliko Kineza godišnje umire zbog pušenja, koliko milijardi paketa nudli se pojede svake godine, kao i mnoge druge astronomske cifre koje će vas ostaviti bez reči

  • 3

Narodna republika Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu, sa više od 1,35 milijardi stanovnika, što čini oko 20 odsto stanovništva na celoj planeti.

Ovaj podatak podrazumeva i činjenicu da je potrošnja u Kini neuporedivo veća od bilo koje druge zemlje. Kada je reč o potrošnji hrane i raznih resursa, reč je o astronomskim ciframa. Brojke su zapravo fascinantne u skoro svakoj oblasti, pa postoji niz činjenica koje su samo njoj svojstvene.

U Kini se godišnje proizvede oko 80 milijardi štapića za ručavanje. U te svrhe se seče 20 miliona stabala, starosti u proseku 20 godina.

Dužina svih pruga u Kini zajedno iznosi 93.000 kilometara. Ako uzmemo u obzir da je obim Zemlje 40.075 kilometara, pruge bi mogle da obaviju Zemlju dva puta.

Ova zemlja je treća na svetu po veličini rezervi uglja, sa svojom ukupnom težinom od 115 milijardi tona. Budući da je na primer jedan kit težah 200 tona, rezerve uglja teže kao i 575 miliona plavih kitova.

Kina je za dve godine proizvela više cementa nego SAD u 20. veku i troši oko 60 odsto svog cementa na svetu.

Zbog pušenja umre milion Kineza godišnje, što je više od celokupne populacije Kipra koja iznosi oko 865.000 stanovnika. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine će iz istog razloga umreti ukupno 3 miliona Kineza.

Zapremina prirodnih rezervi gasa ove zemlje ekvivalentna je sa oko 1,24 milijardi olimpijskih bazena.

Kina je 2011. godine konzumirala 42,5 milijarde paketa nudli, što je dovoljno da se obezbede po tri obroka dbevno za svakog Alžirca tokom cele godine.

U 2012. kinezi su pojeli 52 miliona tona svinjetine, što je ukupna težina 5.200 Ajfelovih tornjeva. Težina Ajfelovog tornja iznosi 10.000 tona.

Kada bi se spojilo bogatstvo najimućnijih ljudi u Kini, ukupna cifra bi iznosila 145,1 milijadi dolara, dok je bruto vrednost svih domaćih proizvoda u Mađarskoj 124 milijarde.

Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama, što je više od celokupne populacije Saudijske Arabije.

Oko 8 milijardi pari čarapa proizvede se samo u oblasti Datang. Ovo je dovoljan broj čarapa da svaka osoba na svetu dobije po jedan par, sudeći prema statistici iz 2011.

U Kini se zabeleži duplo više samoubistava nego u SAD. Na 100.000 osoba ubiju se u proseku 22,2 osobe, dok se u SAD ubije 10,3 osobe.

Veličina Kine je približna veličini kontinentalne Amerike, ali Kina ima samo jednu vremensku zonu. Sve do 1949. postojalo je 5 zona, ali je Mao Cedung tada odlučio da zadrži samo jednu kako bi promovisao nacionalno jedinstvo.

Oko 50 odsto svih svinja na svetu živi u Kini, a to je ukupno 475 miliona ovih životinja, što i nije čudno budući da su Kinezi veliki ljubitelji i potrošači svinjskog mesa.

Potrošnja u Kini je u porastu, pa se predviđa da će 2020. Kinezi trošiti tri puta više novca.

(Telegraf.rs / Izvor: Businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA