Afrička maska prodata za milion evra

Maska je bila procenjena na 100.000 evra, a prodata je u sredu uveče za 1.375.000 evra, navela je aukcijska kuća Druo. Prodata je za tako veliku sumu i zbog toga što je pripadala francuskom književniku Andreu Bretonu

  • 1

Maska iz Obale Slonovače, koja je nekada pripadala francuskom književniku Andreu Bretonu, prodata je za više od milion evra, mnogo više od prvobitne procene, prenose u četvrtak francuski mediji.

Maska je bila procenjena na 100.000 evra, a prodata je u sredu uveče za 1.375.000 evra, navela je aukcijska kuća Druo. Stručnjak Bernar Dilon objasnio je da je maska prodata za tako veliku sumu ne samo zato što je vredno umetničko delo već i zato što je pripadala Bretonovoj privatnoj kolekciji.

Maska se nalazila u Bretonovom salonu. Francuski književnik ju je 30-ih godina prodao kada je imao finansijske probleme. Rodonačelnik nadrealizma je u svojoj radnoj sobi imao "muzej" umetničkih dela. Zidovi prostorije su bili ukrašeni egipatskim amajlijama, afričkim maskama, slikama i lutkama iz Latinske Amerike.

Breton (1896-1966) je bio francuski pesnik i kritičar, i glavni teoretičar nadrealizma. Njegova najpoznatija dela su "Nadja", "Luda ljubav", "Magična umetnost" i "Izgubljeni koraci".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miiile, još dinamita!

    12. jun 2014 | 15:38

    Molim da mi neko objasni u čemu je fora! Milion za drvenu masku,koju svaki čobanin ume da isteše sekirčetom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA