Pronađen grob grofa Drakule

Prema najnovijim istraživanjima veruje se da je vlaški knez Vlad Cepeš umro u Italiji, kod ćerke Marije koja je bila udata za napuljskog plemića

  • 3

Italijanski istoričari pronašli su u Napulju grob ozloglašenog vlaškog grofa Drakule, za koga milioni ljudi širom sveta povezuju s vampirima. Iako još nije dokazano, istraživači tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji.

Srednjovekovni rumunski vladar nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde italijanski stručnjaci. Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

- Kad pogledate reljefne skulpture groba, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je okićen dvema sfingama, simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (Cepeš). Takođe je na njemu i zmaj koji se nalazi na grbu Cepešove porodice - rekao je istoričar Rafaelo Glini i dodao da je tim znacima ispisano njegovo ime - Cepeš Drakula.

- Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić - istakao je naučnik.

Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • SR

    13. jun 2014 | 17:45

    Drakula nije vampir , ali je bio vodja Vojske u Rumuniji. On je nabijao Turke na kolac, Nabijao je hiljade Turaka zive na kolac koji su umirali danima u Rumuniji pored puteva i ulica , kad su to Turci videli pobegli su, inace su se posle Turci svetili Balkanskim narodima zbog toga, Drakula je samo prozvan Vampir zbog svoje Surovosti i metode mucenja Turaka i Neprijatelja a ne da navodno pije krv. inace nema veze sa Djavolom bio je Vojvoda u vojski Rumuna i bio je Pravoslavac Hriscanin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA