Ovih 10 destinacija na Balkanu morate da posetite (FOTO)

Skoro 15 država se nalazi na Balkanskom poluostrvu i svaka od njih nudi fenomenalna turistička odmarališta. Sajt "earthtraveling.com" je odabrao 10 najlepših mesta, među kojima se nalazi i naš grad Niš

  • 18

Balkansko poluostrvo je jedno od najpopularnijih letnjih odmarališta u Evropi. Regija je poznata po tome što sadrži mešavinu istorije, kuhinje, avanture, kao i neka od najlepših prirodnih okruženja.

Skoro 15 država se u celosti ili bar delimično, nalazi na ovom poluostrvu i svaka od njih nudi na stotine vrhunskih destinacija, ali ipak, postoji nekoliko mesta koje turistima pruža najuzbudljivija iskustva i ta mesta morate da posetite, piše sajt "earthtraveling.com".

Ovaj sajt je, uz obrazloženja, naveo 10 najlepših mesta na Balkanu koja se morate da vidite barem jednom u životu.

JEZERO BLED, SLOVENIJA

Mali grad koji se nalazi u podnožju Alpa, na severozapadu Slovenije, nalazi se uz jezero Bled koji okružuje malo ostrvo i njegovu baroknu crkvu. Nakon šetnje možete da posetite i srednjevekovni zamak sa kog se pruža panoramski pogled ili možete da napravite mali predah uz neki od raznovrsnih domaćih specijaliteta.

PLITVIČKA JEZERA, HRVATSKA

U ovom nacionalnom parku se nalazi niz vodopada, 16 jezera koja formiraju prirodnu branu, šuma, kao i raznovrsni životinjski svet. Nijanse vode se menjaju u zavisnosti od količine minerala ili organizama u vodu. Plitvička jezera su priznata kao jedan od spomenika prirode.

SVETI STEFAN, CRNA GORA

Sveti Stefan je ostrvo veličine tri hektara, prvenstveno predviđeno kao vikend odmaralište, promenilo je svoju svrhu u 15. veku kada se pretvorilo u elitno crnogorsko turističko letovalište.

METEORI, GRČKA

Meteori su oblast u Tesaliji, koji se nalaze u centralnoj Grčkoj. Ono što grad čini veoma posebnim su manastiri Meteori koji se nalaze na vrhovima stena. Do njih se dolazi stepenicama i ovo je mesto koje turisti obilaze tokom cele godine.

MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA

Gradić smešten duž reke Neretve, jedan je od najvažnijih istorijskih gradova u Bosni i Hercegovini koji ima bogatu zbirku otomanske arhitekture. Ikona Mostara je Stari Most, koji su izgradili Turci davne 1556. godine, srušen je 1993. a obnovljen 2004. godine kada je uvršten na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

OHRID, MAKEDONIJA

Nalazi se na graničkom području između Makedonije i Albanije i spada u sedmo najdublje jezero u Evropi. Stručnjaci smatraju da je Ohrid jedinstven u svetu zbog toga što se voda nalazi u rasutom stanju i dolazi iz brojnih površinskih i podzemnih voda.

NESEBAR, BUGARSKA

Jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Smešten je kod Crnog mora i sastoji se iz dva dela. Stari deo je ispunjen antičkim građevinama i živopisnim crkvama. 1983. godine se našao na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, a u poslednjih 10 godina se pretvorio u moderno evropsko letovalište.

DRAKULIN ZAMAK, RUMUNIJA

Svako ko je ljubitelj grofa Drakule i mitologije vezane za vampire, mora da poseti zamak Bran. Ovo je veoma popularna turistička atrakcija u zemlji, a njegova istorija datira još iz 13. veka.

SARANDE, ALBANIJA

Smešten je uz obalu Jonskog mora, predstavlja najatraktivniju destinaciju u Albaniji. Okružen je netaknutom plavom bojom, belim peščanim plažama i prelepim šetalištem.

NIŠ, SRBIJA

Kulturni, industijski i administrativni glavni grad Nišavskog okruga, jedno je od glavnih turističkih mesta na Balkanu. U ovom gradu najveću atrakciju izaziva Niška tvrđava, arehološko nalazište Medijana i Ćele kula. Leži na desnoj obali Nišave i pruža panoramski pogled koji je star više od dva milenijuma.

(Telegraf.rs / Izvor: earthtraveling.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kure

    16. jun 2014 | 15:21

    Hahaha ali pazi nis hahaha.pa u Srbiji ima bar 1000 lepsih destinacija.sto prirodnih,sto gradjavinskih.pa Petrovaradinska tvrdjava je lepsa od celog nisa.pa koliko spomenika,manastira i crkava ima po srbiji koji ostavljaju bez daha.a vi stavili nis.evo sada da sam recimo stranac,da sam procitao ovo sto ste napisali,pa zadnja destinacija bi bila nis.pa vi kao da hocete da omalovazavate srbiju.u svakoj navedenoj drzavi stavili ste najlepse sto ta drzava ima,a kod nas ste stavili nis.hahaha.stvarno nemam nista protiv nisa,ali mislim da srbija ima vece lepote.bolje da ste okacili avalski toranj,ili borsko jezero.to mi je atraktivnije nego nis

  • -W-

    16. jun 2014 | 15:09

    Nije mi jasno kojih 15 drzava? Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska, Turska. Ovo je 10 drzava, s tim da Turska samo malim delom ulazi u Balkan. Italiju (Trst)i Rumuniju (delta Dunava) ne mozete racunati. Republika Srpska i FBiH nisu drzave, vec entiteti. Tzv. Kosovo tek nije drzava, kao ni severna pokrajina Srbije. Proverite tekst pre nego sto ga prekopirate. Pozdrav iz B.Luke!

  • Nislijka

    16. jun 2014 | 18:15

    Nis naravno! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA