RASKRINKANI MASONI: Otkriven tajni plan iluminata!

U jednom berlinskom muzeju otkriven je dokument kojim su obelodanjeni pravi ciljevi osnivača iluminata. Saznajte koji su

  • 7

Osnivač Reda iluminata Adam Vajshaupt ostavio je rukopis koji otkriva neke misteriozne ciljeve tog tajnog društva. Rukopis je otkriven u jednom berlinskom muzeju, i otkriva prave ciljeve osnivača iluminata, piše "Dnevno.hr".

Ovaj dokument je napisan godinu i po dana pre nego što je Red iluminata 1. maja 1776. i osnovan, te se izraz iluminati u tekstu još ne pojavljuje.

- On je učio svoje poklonike da se prava mudrost mora širiti tajno, kako bi ostala zaštićena od cenzure i proganjanja od strane Katoličke crkve i svetovne vlasti - objašnjava berlinski istoričar koji je pronašao taj rukopis u dokumentima slobodnih zidara.

Ideal koji treba da dostigne je što bolji razvoj svih telesnih i duhovnih sposobnosti i sila pisao je taj, tada 25-godišnji mladić. Njegova škola je trebalo da ima formu tajnih seminara, književnih krugova, pokrenutih u što više gradova. Članovi su imali obavezu da nabavljaju nove knjige i da ih potom razmenjuju.

Radi sicanja uticaja Vajshaupt je zagovarao infiltraciju. Njegovi učenici imali su zadatak da, u tajnosti, utiču na druga udruženja. Za to su, međutim, bile potrebne jake ličnosti. Regruti su zato morali da potiču iz - elite.

- U školi ne smemo da trpimo nikoga ko ne vodi, ili nekakav javni ured, kancelariju, ili se nije bavio nečim što je od interesa za šire krugove - pisao je osnivač iluminata.

Poseban značaj Vajshaupt je poklanjao kontroli članova. Svaki od učenika (žene su bile isključene) morao je da vodi dnevnik i da krajem svakog meseca iz njega izvuče sažetak u vidu zaključka. Iz toga se procenjivalo koliko je napredovao na putu znanja i duhovnosti. To isto je trebalo učiniti i na kraju svake godine, kada su se postavljali i ciljevi za sledeću godinu.

Kada su iluminati primili u svoje redove pisca Adolfa Frajera fon Knigea, brzo su dobili na popularnosti, zahvaljujući njegovim vezama sa masonima. Počeli su da se šire po celoj Nemačkoj. Na vrhuncu bratstvo je brojalo oko 2.000 članova, među kojima su bili i Gete, Šiler, Herder.

Vremenom su mnogi članovi počeli da se bune. Što su više sticali mogućnost da se upoznaju sa načinom funkcionisanja tajnog udruženja, običaja, rituala i stepenica napredovanja, tim više su sticali utisak da se sve vrti u zatvorenom krugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko

    24. jun 2014 | 00:18

    Masoni i Iluminati nemaju ama bas nikakve veze jedni sa drugima.Jedino sto su tajna drustva u pitanju. Slicnost izmedju jednih i drugih je slicnost kao izmedju L.A.Lakersa i fudbalske reprezentacije Brazila,igraju u zutim dresovima i sportske su ekipe,a to sto se bave totalno razlicitim stvarima,to nema veze...

  • Dejan B.

    23. jun 2014 | 22:06

    Spasi Gospode ljude svoje

  • Anoniman

    3. novembar 2015 | 17:08

    Illuminati is 33th level of masonery.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA