UPLAŠILI SE NEMCI: Zbog straha od špijunaže sve više kupuju pisaće mašine!

Najviše se traže pisaće mašine marke "Olympia" i "Bandermann", a prodaja je za trećinu veća nego u 2012.

  • 4

Prodaja pisaćih mašina u Nemačkoj je u pravom procvatu, budući da kompanije i državne službe sve više strahuju od američke špijunaže.

Stara tehnologija ponovo je aktuelna zbog špijunskog skandala vezanog za NSA. Naime, otkriveno je da je Vašington u više navrata hakovao telefon kancelarke Angele Merkel, posle čega je špijun CIA proteran iz Berlina. Najviše se traže pisaće mašine marke "Olympia" i "Bandermann".

- Prodajemo oko 10.000 pisaćih mašina svake godine - kaže menadžer "Bandermanna" Rolf Bonen, dodajući da je prodaja prošle godine bila za trećinu veća nego u 2012.

Predstavnik "Olympia" za odnose s javnošću kaže da ove godine očekuje veću prodaju nego u poslednjih 20 godina, navodeći da prodato dvostruko više mašina početkom 2014, nego u istim periodima prethodnih godina.

- Sigurno ćemo prodati više od 10.000 mašina - kaže menadžer "Olympia" Andreas Fostiropulis.

On navodi da su njihovi ruski poslovni partneri tražili 20 pisaćih mašina za tamošnje tajne službe. Više velikih kompanija i mnogi pojedinci poverljive podatke od nedavno radije stavljaju na papir, nego u računare.

Inače, političar Patrik Senziburg, koji se nalazi na čelu parlamentarne istrage Bundestaga vezane za skandal o prisluškivanju, prošle nedelje je apelovao na političare da se vrate starijim tehnologijama.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ......

    22. jul 2014 | 21:28

    Na klinasto pismo bi ja vas vratio!! Bando pokvarena.

  • Slobo

    22. jul 2014 | 22:00

    Imam ja jednu takvu masinu da prodam samo ako date dobru lovu.To je masina koje su dahtilografkinje koristile u advokatskim kancelarijama.U dobrom je stanju samo treba da joj se zameni traka jer se istrosila .

  • Ccc

    23. jul 2014 | 06:55

    A sto bi se plasili spijunaze ako rade sve legalno???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA