Ovo su najčudnije biljke na svetu (FOTO) (VIDEO)

Da li ste nekada čuli za drvo kobasica ili za čapljino drvo? Na svetu postoji mnoštvo biljaka koje pored čudnih naziva, ima čudna imena, mi vam predstavljamo nekoliko koje će vas iznenaditi oblicima i karakteristikama

  • 7

Priroda nas konstantno iznenađuje svojim lepotama zbog kojih često možemo da pomislimo da se nalazimo u samom raju. Njene čari su nepredvidive i čudne. Počev od raznoraznih boja, pa sve do različitih oblika nekih naizgled običnih biljaka i drveća.

Pred vama se nalazi nekoliko najčudnijih plodova prirode zbog čijeg oblika možete biti u isto vreme i zaprepašćeni i fascinirani.

DRVO KOBASICA U AFRICI ILI AFRIČKA KIGELIJA

Ovo drvo je svoj naziv dobilo po dugim plodovima koji podsećaju na kobasice koje se suše. Međutim, njegovi plodovi za Ašanti narod u Gani imaju sasvim drugu konotaciju. Oni ga nazivaju "drvo visećih dojki" jer ga porede sa starim plemenskim ženama, koje su imale duge dojke od višegodišnjeg dojenja.

CVET MORSKE ZVEZDE

I ova biljka se nalazi u Africi. Po izgledu podseća na braon i žutu morsku zvezdu koja se ugnezdila u pesku. Ona širi miris mrtve životinje zbog kojeg muve misle da je pokvareno meso, pa im pruža savršeno stanište za podizanje porodice.

VELVITČIA MIRABILIS

Nalazi se u Namibiji i može da živi i duže od 2.000 godina, ali njegovo stablo ne može da raste više od tri metra u visinu. Energiju prenosi na svoje ogromne listove koji nikada ne opadaju i rastu sve dok je biljka zdrava. Listovi mogu da dostignu dužinu i do 20 metara.

DRVO BANIAN

Živi u Indiji, a sastoji se iz nekoliko stabljiki. Kada dostigne određenu visinu, njegovo korenje nastavlja da se širi u nedogled. Postoji jedan primerak ovog drveta koji je star 200 godina i nalazi se u Botaničkoj bašti, a sastoji se iz 1.700 stabala.

MIMOZA

Ova vrsta mimoze je veoma neobična. Njeni listovi su u stanju da se skupe u jednoj sekundi, a sve to kako bi se zaštitile od biljojeda. Kada osete opasnost, one se skupe i nakon 10 minuta se vraćaju u normalan položaj.

PUIJA RAIMONDI

Potiče iz Bolivije, a karakteristična je po tome što cveta tokom 150 godina, međutim, čim procveta umire. Iako je mala biljka, stablo joj je toliko jako da može da izdrži težinu jednog odraslog čoveka.

ČAPLJINO DRVO

Nalazi se u Južnoj Africi, a njegovo voće se zove "Đavolja kandža" koje je poznato po tome da može da ubije lava. Ukoliko životinja dotakne plod ustima, osetiće veliki bol koji će je sprečiti u tome da ga pojede. Antilope su najčešća žrtva ovog otrovnog ploda.

ŠUGARBAŠ

Ovo je nacionalni cvet Južne Afrike. Kada su semenke ove biljke oplođene, one se uvuku u listove koji su otporni na požar i na taj način se čuvaju od ove elementarne nepogode.

DRVO BUJOM

Kada dostigne svoju maksimalnu visinu, na stablu kalifornijskog Bujoma počnu da se pojavljuju "pipak-izbočine". Ponekad se spuste do zemlje i stabljika formira kompletan luk. Nema grane, ali je umesto toga stabljika trnovita.

DRVO SENDBOKS

Kada plod ovog drveta iz Južne Amerike sazri, on eksplodira takvom jačinom da seme može biti razbacano i u krugu od 15 metara. Ekplozija je toliko glasna da može da uplaši nekog bezazlenog prolaznika.

ANTIRHINUM

Ovaj cvet je jedno vreme bio veoma popularan u baštama širom sveta, a nazivali su ga cvetom zmaja zbog sličnosti između njega i zmajeve glave. Iako izraito lep, kada ugine za sobom ostavlja nešto ružniju, ali isto tako i fascinantan izgled, izgled ljudske lobanje.

(Telegraf.rs / Izvor: kuriositas.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milica

    11. avgust 2014 | 14:09

    Videla sam sve ove biljke.Znate li kad? Sad! Ha ha ha ha ha

  • bxxcbr

    9. avgust 2014 | 22:59

    ANTIRHINUM iliti "Dragon flower" je najobičnija Zevalica koja se nalazi u mnogo,mnogo dvorišta u Srbiji. Nije toliko bas spektakularno.

  • ne znam

    11. avgust 2014 | 18:01

    Velvicia mirabilis je zaista spektakularna biljka, ucila sam o njoj iz sistematike visih biljaka,ima neverovatnu sposobnost prezivljavanja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA