NEK VAM SVAKI DAN BUDE VESELJE: Ovo je prava formula sreće!

Sreća je razmatrana kao izdvojeni trenutak radosti koji nastaje usled primanja nekog oblika nagrade, a ne opšti životni pojam

  • 2

Univerzitetski koledž u Londonu rešio je da se pozabavi pitanjem koje je vekovima mučilo filozofe - šta je sreća? Naučnici su predstavili svoju formulu i zaključke do kojih su došli.

Suština formule: sreća je kada doživimo nešto lepo a očekivali smo nešto ružno, i drugo - sreća bledi vremenom.

Naučnici su razmatri sreću kao izdvojeni trenutak radosti koji nastaje usled primanja nekog oblika nagrade, a ne opšti životni pojam, prenosi "Blic".

Uz pomoć magnetne rezonance istraživači su zavirili u um 26 učesnika koji su se kockali. Kako je igra tekla, kompjuter je pitao učesnike da odrede koliko su srećni na skali od jedan do 10. Potom su kombinovali podatke o moždanoj aktivnosti sa ocenama o nivou sreće, i došli do sledeće jednačine.

Otkrili su da igrači nisu bili najsrećniji kada bi osvojili veliku sumu novca. U formuli učestvuje i "faktor zaboravljanja" - koji kaže da sreća zbog dobitka vremenom gubi na snazi.

Prema formuli, sreća je najveća kada stvari krenu u boljem pravcu nego što smo očekivali.

- Na primer, nagrada od nula funti smanjuje sreću ako je alternativa bila dobitak od dve funte, ali povećava sreću ako je alternativa bila gubitak dve funte -  zaključuje se u studiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoka

    6. avgust 2014 | 22:51

    Za mene je sreca kada me zagrle ruke moje dece. A s'obzirom da se to cesto desava,ja sam bas srecna zena. :-):-):-)

  • Invalidi Vozdovac

    6. avgust 2014 | 22:54

    Ali juce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA