ZEMLJA GDE SVE POKUŠAVA DA VAS UBIJE: U Australiji otkrivena nova smrtonosna meduza

Nazvana Keesingia gigas, ova meduza je fotografisana još tokom 1980-ih, ali je tek prošle godine uhvaćen jedan primerak koji su naučnici mogli detaljno da prouče

  • 7

U Australiji je otkrivena nova vrsta džinovske, otrovne meduzeKeesingia gigas.

Ova meduza je fotografisana još tokom 1980-ih, ali je tek prošle godine uhvaćen jedan primerak koji su naučnici mogli detaljno da prouče, izjavila je Lisa-En Geršvin, direktorka za nadzor morskih žarnjaka, prenosi londonski Gardijan.

Stručnjaci su je uvrstili u porodicu Irukandži meduza, Carukia barnesi, čiji otrov može da izazove smrt.

Ali za razliku od Irukandži meduza koje su veličine nokta, Keesingia gigas može da naraste metar u prečniku. Ona nema pipke, što je istraživače jako začudilo, pošto se obično u njima nalaze žarne ćelije pomoću kojih meduza hvata plen.

Otrov Keesingia gigas izaziva bolove, povraćanje i, u ekstremnim slučajevima, moždani udar i zatajenje srca, odnosno srčanu insuficijenciju, posebno ako ubod nije tretiran u prvih 20 minuta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • bane

    9. avgust 2014 | 02:56

    dokaz da se čita samo naslov... :D

  • kojiidotizam

    9. avgust 2014 | 12:35

    Uzas jedan. Evo zivim u Australiji vec 15 godina i svakodnevno se krijem od raznoraznih nemani koje vrebaju da me eksterminisu. Medjutim mojih $6000 i zenininh $5500 mesecno pruzaju mi neki minimalnu zastitu od znanih i neznanih nemani ovdasnjih.

  • milica

    8. avgust 2014 | 20:18

    dzinovska, a stala u epruvetu..eheeej..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA