Nikada nećete pogoditi šta je otkriveno u ovoj statui Isusa Hrista! (VIDEO)

Naučnici Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju su do otkrića došli posle rendgenskog snimanja Gospoda Strpljenja, kako nazivaju statuu tokom restauracije

  • 3

Restauracija meksičke statue Isusa Hrista iz 18. veka otkrila je jezive detalje - figura u sebi ima prave ljudske zube, i to odlično očuvane.

Naučnici Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju  su do otkrića došli posle rendgenskog snimanja Gospoda Strpljenja, kako nazivaju statuu tokom restauracije, prenosi Vajs njuz.

Očnjaci se tek naziru kroz otvorene usne Isusa, ali rendgenski snimci su pokazali da je u statui osam zuba, potpuno netaknutih, sa korenjem. Figura koja predstavlja strpljivog Isusa u bolu, obično se nalazi u crkvi grada  Zumpango, severno od Meksiko Sitija.

- Uobičajeno je da statue imaju zube, ali obično su napravljeni od drveta ili isklesani od kostiju. U ovom slučaju Isus ima osam zuba odrasle osobe. Vidi se čak i korenje - kaže Fani Unikel, meksički restorator.

Unikel, restorator Meksičke nacionalne škole za očuvanje, restauraciju i muzeologije, smatra da su zubi najverovatnije donirani iz zahvalnosti, ili kako bi se približili religioznoj figuri, dodajući da je tokom istorije bilo uobičajeno da parohijani doniraju odeću i kosu kako bi se, na primer, pravila krila svetaca.

Unikel smatra da zubi nisu pripadali važnoj verskoj figuri iz tog perioda, već da su iskorišćeni jer su bili dostupni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA