Da li su jezivi predatori zaista izumrli ili i dalje vrebaju po okeanima?

Fosilni ostaci pokazuju da su megalodoni radije birali pliće, toplije i gusto naseljene vode, budući da su ovi predatori bili na vrhu lanca ishrane

  • 11

Ajkula megalodon smatra se najvećom ajkulom koja je ikada postojala, kao i jednim od najvećih predatora kičmenjaka. 

Megalodoni su živeli od pre 28 miliona godina do pre 1,6 miliona godina, kada je njihova vrsta izumrla. Njihova veličina je zastrašujuća.

Zubi su im bili dugački i do 17 centimetara, a rekonstrukcija čeljusti i čitavog skeleta ukazuje na to da je celokupna dužina ovih predatora dostizala oko 16,5 metara.

Ipak, danas postoji veliki broj onih koji veruju da ova vrsta nije izumrla, već da postoji negde u dubinama okeana. Čak su se pojavljivale i poneke fotografije peraja koja su se pripisivala megalodonima.

Iako ne postoji ništa što sa stoprocentnom sigurnošću može da ukaže na to da nema više nikakvog traga koji ukazuje na opstanak ovih ajkula, naučnici su izneli činjenice koje idu tome u prilog.

Naime, fosilni ostaci pokazuju da su megalodoni radije birali pliće, toplije i gusto naseljene vode, budući da su ovi predatori bili na vrhu lanca ishrane.

Oni su takođe pribegavali priobalnim oblastima i veruje se da je njihovom istrebljenju doprinela migracija u hladne vode, gde im je ograničen lov i šarolikost plena.

Niko zapravo nema nikakav dokaz o njihovom postojanju danas, a jedina sumnja bi mogla da se svede na opciju da živ megalodon postoji jedino u nedostupnim, ledenim dubinama ogromnih okeana, jer kada bi živeo na bilo kakvom pristupačnijem mestu, sasvim sigurno bi bio uočen.

Dakle, skoro da ne postoje nikakve šanse da su megalodoni danas opstali u ovakvim uslovima, ali ljudi i dalje šalju fotografije i video snimke, pokušavajući da dokažu suprotno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • BG

    15. avgust 2014 | 09:49

    95% mora i okeana je ne istraženo! ;)

  • kristijan

    4. mart 2015 | 10:56

    posle onoga sto sam vidio na animal planetu ubijedjen sam da postoji ipak ko zna sta se krije u dubokim vodama!!!

  • srbin

    16. avgust 2014 | 05:28

    Niko nema dokaze da postoje, ali niko nema dokaze i da ne postoje, zivotinje koje zive na velikim dubinama su nama nepoznate i te vrste verovatno nikad necemo videti, kao ni to da li postoje vanzemaljci ako mi zivimo u ovom univerzumu verovatno postoje jos neka bica na drugim planetama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA