Evo kako ćemo sletati na Mars! (FOTO) (VIDEO)

NASA sprema novi projekat kojim želi da na površinu Marsa prizemlji još veću letelicu koja će pomoći u novom razotkrivanju Crvene planete

  • 3

Manje od godinu dana nakon što su naučnici iz NASA-e na tlo Marsa spustili rover Kjuriositi, agencija radi na novom projektu pomoću kojeg će biti moguće sleteti još većom letelicom na tlo Crvene planete. 

Svemirska agencija NASA razvija ogromne ultrazvučne supersonične padobrane, koji će podsećati na tanjire na naduvavanje. Oni bi trebalo da uspore bezbedno sletanje teške letelice kroz tanku atmosferu planete Mars.

Ova tehnologija će se koristiti za prizemljenje objekata težine od 10 - 15 tona, a projekat je nazvan LDSD.

Postoji mogućnost da će nekoliko padobrana zbijenih jedan do drugog mogu postići najbolje rezultate pri sletanju, kao i da bi na taj način moglo da bude izbegnuto sudaranje sa drugim nebeskim telima.

Zbijeni padobrani bi imali ulogu generisanja ogromne količine tereta letelice koja bi bila poslata u ovu misiju.

Sletanje rovera ili neke druge letelice na površinu Marsa je vrlo zahtevno zbog toga što je atmosfera ove planete samo jedan odsto gustine Zemljine. Postoji previše vazduha pomoću kojeg letelica može da uspori i prizemlji se, ipak nedovoljno da bi se koristili samo padobrani i otrop vazduha, kao što je to moguće na Zemlji.

- Radimo nešto što do sada nije viđeno u svetu. Dok na stvari gledam optimistički, sve će biti ok ali i ako ne bude, još bolje zato što nameravamo da više naučimo iz neuspeha nego iz uspeha - zaključio je Jan Klark.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • marsovac

    6. septembar 2014 | 13:59

    mmmm da na mesecu vec uveliko rade fabrike i nicu naselja.. daj bre ni na mesec niste sleteli kako treba a vi kao neke planove pravite za mars...

  • lanmi

    6. septembar 2014 | 12:03

    Da da sletece kao i na mesec....znaci NIKAD!!!!

  • stogodisnjak

    6. septembar 2014 | 11:28

    Na Mars necu ici iz verskih razloga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA