TIMSKI RAD BOLJI OD BARSINOG: Evo kako mravi prenose ogroman plen! (VIDEO)

Poznato je da su mravi izuzetno organizovana zajednica i da neprestaju da iznenađuju prirodnjake koji ih izučavaju. Međutim ovo što ćete videti na snimku čak je i naučnike iznenadilo i zapanjilo

  • 6

Svima je poznata izreka "Vredan kao mrav" i opšte poznato da su mravi jedna od najorganizovanijih zajednica u životinjskom svetu i u prirodi generalno.

Na internetu se pojavio snimak na kome se vidi kako su mravi doskočili problemu kako da prebace do mravinjaka plen koji je nekoliko stotina puta veći od njih.

Naime, radi se o stonogi koji su mravi uhvatili i ubili. Naučnicima je poznato da su mravi u nekim situacijama umeli prilično dobro da se organizuju da bi ostvarili njima zacrtan cilj. Čak i u slučajevima poplave su umeli da svojim telima naprave splavove da bi se spasli, ali je ovo što ćete videti na snimku novo i do sada neviđeno.

Umesto da plen prenose direktno u svojim "klještima" koje im izlaze iz vilica, mravi su napravili lanac tako što je jedan mrav svojim klještima bio prikačen za stomak sledećeg. Ovaj genijalan potez naučnici do sada nisu videli i još uvek nisu uspeli da ga objasne. Ono što je sigurno, to je da su mravi ovako uspeli da vrlo brzo prebace plen u mravinjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • izbori

    6. septembar 2014 | 21:35

    Vidim ovde par komada kako zabusavaju i voze se na kobaji. To su verovatno daleki rodjaci nasih poslanika.

  • Boki

    6. septembar 2014 | 23:02

    Ovo jeste cudo nevidjeno. Ono sto mene posebno iznenadjuje je dupli niz, i to dva dupla niza od kojih duzi vuce glavni deo plena, a onaj kraci vuce laksu stranu. Matematicki dobro proracunato i zaista neverovatno... Ovako organizovane mrave kao da predvodi inteligentni um.

  • srle

    7. septembar 2014 | 03:12

    Izbori u tvoje dve recenice vidim MNOGO humora! Od srca si me nasmejao! ha,ha,ha... kralj si!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA