ŠPANSKA PREZIMENA SU VAM ŠPANSKA SELA? Sve će vam biti jasno ako pročitate ovaj tekst!

Huan Pablo Lope de Vega y Fernandez. Šta je ovde ime, šta je ovde prezime, gde je početak a gde kraj? Nećete verovati, ali španski običaj imenovanja dece je neverovatno jednostavan, samo vam ga niko do sada nije objasnio

  • 24

Hoze Antonio Martinez de Kalderon Fernandez y Iglesijas. Zbunjeni? Šta je ovde ime, šta je prezime, gde počinje i gde se završava? Znamo kako vam je, i mi smo bili jednako zbunjeni dok nismo shvatili kako funkcioniše imenovanje dece u Španiji i koliko je zapravo sve jednostavno.

Krenimo redom. Prvo, lično ime može biti jednostavno ili složeno. Jednostavno je Antonio, složeno je Huan Pablo ili Huan Pablo Martin. Iza njega dolaze dva prezimena, prvo očevo, a potom majčino; zakon o jednakosti polova iz 1999. godine je međutim uveo pravilo da nema pravila i da majčino može biti prvo, u kom slučaju sva deca moraju da slede taj obrazac.

Tradicionalno, Španjolke ne uzimaju prezimena svojih muževa već nastavljaju da nose svoja; zanimljivo je da se u neformalnim okolnostima mogu nazivati senjorama (prezime muža) ali to nema nikakvog pravnog efekta. Recimo, ženu po imenu Leokadija Blanko Alvarez udatu za Pedra Pereza Montilju mogu zvati Leokadija Blanko de Perez ili Leokadija Blanko Alvarez de Perez, ali na papiru, njeno ime je isto kao i kada se rodila.

Prema tome, da se vratimo na decu. U praksi, ako Antonio Martinez Garsija oženi Mariju Dolores Fernandez Ruiz i daju detetu ime Hoze, ono će se najverovatnije zvati Hoze Martinez Fernandez. Mada, može da se zove i Hoze Martinez Garsija y Fernandez Ruiz.

Uobičajeno je međutim da se u neformalnim okolnostima očevo prezime koristi u onom smislu u kome mi koristimo prezimena, pa bi tako ovu osobu zvali jednostavno Hoze Martinez ili senjor Martinez.

Postoje izuzeci; ako je očevo prezime češće nego majčino, mogu ga zvati i po majci kao što je slučaj sa bivšim španskim premijerom Hoze Luisom Rodrigezom Zapaterom: njega su obično zvali Zapatero pošto je to prezime daleko ređe nego Rodrigez. Još neki poznati primeri su Pablo Dijego Ruiz y Pikaso i Federiko Garsija Lorka koji su neformalno koristili prezimema svojih majki jer su izuzetno retka, pa su tako nama poznati kao Pikaso i Lorka, iako su zapravo Ruiz i Garsija. Verovatno se i Markesov slučaj može staviti u isti koš, s obzirom da je i on zapravo nosilac vrlo čestog očevog prezimena Garsija.

Kao što vidite, postoje i prezimena koja su složena, pa mogu da imaju "y" ili "e" (čita se "i") ili predlog "de", kao što je slučaj sa čuvenim španskim liberalnim misliocem iz prošlog veka, Hoze Ortegom i Gasetom. Recimo, osoba se može zvati Huan Pablo Fernandez de Kalderon y Lopez del Jero. Ovde je "Huan Pablo" lično ime, prezime oca je "Fernandez de Kalderon", a prezime majke je "Lopez del Jero".

Predlog "de" ne mora da znači da je osoba plemenitog porekla; Migel de Servantes Savedra i Feliks Arturo Lope de Vega y Karpio su dobri primeri: "de Servantes" i "de Vega" su prezimena očeva, i originalno dolaze od imena sela iz koga su poreklom njihovi preci bili.

Dešava se da Španci kada se nađu u drugim govornim područjima, da ne bi zbunili ljude, stave crticu između svoja dva prezimena, pa tako možete da pročitate Ignjasio Antonio Gomez-Iglesijas. Nemojte se zbuniti ovim, on se zapravo zove tako samo bez crtice, i možete ga zvati senjor Gomez.

Mnogo ljudi se takođe nađe zbunjeno kada vidi da muškarac nosi žensko ime, recimo Hoze Marija Alfredo Aznar Lopez. Španci imaju običaj da čak i dečacima daju kao drugo ime ono koje je nosila Bogorodica; ovo je duboko ukorenjeno u njihovoj katoličkoj kulturi. Ženskoj deci se često daju i lična imena po poznatim marijanskim hramovima, što može dodatno da zbuni neupućene; recimo, Marija de la Luz, Marija de los Anheles, Marija del Pilar, i tako dalje. Njih možete zvati Marijama i nećete pogrešiti, ali ih njihovi sunarodnici češće zovu Luz, Anheles ili Pilar.

Na ovom mestu smo se bavili samo kastiljanskim imenima, i nismo zalazili u vode katalonskih, baskijskih i galicijskih, koja su po mnogo čemu osobena. Da li biste voleli da saznate više i o njima?

(S. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Grunf

    9. novembar 2014 | 22:57

    Zanimljivi clanci, mnogo bolje i zanimljivije od zivota starleta i ostale tresh subkulture!

  • chico

    10. novembar 2014 | 00:06

    Felipe Cayetano Lopez Gonzales y Martinez.

  • Kibo

    9. novembar 2014 | 22:28

    I onda je Hose Fernando Martines i tako dalje otkrio da je sam sebi brat blizanac,jer njegova majka nije ni znala da se porodila,vec je zaboravila... :D hahaha,spanske serije i njihove ludorije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA