SKRIVENO CARSTVO: Ispod Stounhendža otkrivene neverovatne građevine (FOTO)

Istraživanjem arheologa otkrivena je čitava mreža građevina koje se nalaze ispod čuvenog spomenika. Naučnici sumnjaju da su se u njima izvodili razni verski rituali

  • 0

Arheolozi su otkrili još 17 kamenih i drvenih nepoznatih struktura ispod Stounhendža za koje se smatra da su bile namenjene verskim ritualima. Naučnici sumnjaju da su se u njima izvodili i rituali sa leševima.

Stounhendž je uvek bio enigma za nas, a sada je utvrđeno da megaliti poređani u krug na visoravni Solsberi kriju još neke tajne. Najnovijim metodama radarskog skeniranja otkriven je kompleks svetilišta, humki i objekata namenjenim različitim jezivim obredima ispod površine zemlje.

Naučnicima Univerziteta u Birmingemu bilo je potrebno oko četiri godine da bi mapirali čitavo područje od 12 kvadratnih kilometara kao deo najveće geofizičke mape ikad urađene. Svoja otkrića su predstavili na Britanskom sajmu nauke na kom su istakli da je radarska tehnika specijalno razvijena za ovu priliku. Projekat je podrazumevao kreiranje digitalne mape koja bi prikazivala šta se krije 10 metara ispod zemlje.

Otkrivena je i drvena građevina duga 30 metara koja je udaljena 4 kilometara od Stouhendža. Sumnja se da su tu obavljani jezivi rituali u okviru kojih su se otklanjali meso i udovi sa leševa. Postoje pretpostavke da je ovu građevinu koristilo 7 generacija jedne porodice dok nije nestala i ostala u zaboravu hiljadama godina.

Iskopane su i masovne praistorijske jame koje potvrđuju astronomsku i solarnu ulogu Stounhendža pomoću Sunca i senki. Vođa projekta Vinsent Gafni je izjavio da su neko vreme mislili da se tu nalazi samo "zelena trava", dok nije otkrivena misterija onog što se krije ispod Stounhendža.

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA