GORI ZEMLJA: Pogledajte neverovatne snimke vulkanskih erupcija iz svemira (FOTO)

Fotografije Zemlje su fascinatno ispale jer satelit pri fotografisanju koristi infracrvene i zelene zrake, a toplota i energija lave je doprinela da slike ispadnu verodostojno

  • 0

Nasin satelit Landsat 8 je pre nekoliko dana napravio zadivljujuće fotografije erupcije vulkana Bardarbunga na Islandu, čija se lava već nekoliko nedelja konstantno izliva.

Ono što najviše privlači pažnju, kada su ove slike u pitanju, je boja.

Naime, senzori ovog satelita ne mogu uvek da dočaraju na svojim slikama identičan pogled na površinu Zemlje.

- Landsatovi senzori očitavaju svetlost iz 11 različitih opsega elektromagnetnog spektra, a samo njih pet su sposobni da iz svemira naprave fotografiju "golim okom" - objasnio je saradnik urednika sajta "Atlantik" Robinson Mejer i dodao:

- Slike su ispale fascinatno jer satelit pri fotografisanju koristi infracrvene i zelene zrake, a toplota i energija lave je doprinela da fotografije što ispadnu verodostojno.

Inače, erupcija Bardarbunga je toliko snažna da su vlasti morali da zabrane sav vazdušni saobraćaj, ali i da objave da je upaljen crveni alarm, što označava da je velika količina pepela dospela u atmosferu.

Stručnjaci smatraju da erupcija ovog vulkana neće biti toliko snažna kao što je bila ona iz 2010. godine, kada zbog pepela iz Eijafjalajokula avio-saobraćaj u celoj Evropi bio zaustavljen.

(Telegraf.rs / Izvor:theatlantic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA