Evo šta se dogodi kad pomešate vodu i zvuk (VIDEO)

Voda se kreće na ovaj neobičan način u uslovima eksperimenta za koji je potreban zvučnik, crevo priključeno na česmu i kamera koja ima mogućnost da zabeleži ovu neverovatnu pojavu

  • 2

U najnovijem eksperimentu u kojem su korišćeni zvuk,voda i kamera, postignuto je izvanredno otkriće - voda može da pada u "cik-cak" mlazevima. Voda curi tako da se posmatraču čini da kapi "vise" u vazduhu, dok je na kameri ta neverovatna pojava još očiglednija.

U opremu koja je potrebna za ovaj ogled, spada moćni zvučnik, crevo prikačeno za česmu i neka vrsta generatora koja će regulisati zvuk od 24 herca. Neophodno je da kamera ima sposobnost hvatanja 24 frejma u sekundi, kako bi se lepo uočila voda na svojoj čudesnoj putanji.

Ono što se zapravo dešava jeste prouzrokovno vibracijama koje šalje zvučnik, on čini da se crevo trese 24 puta u sekundi. Golim okom ova pojava više podseća na kapi raspršene vode u vazduhu, ali ako ovaj prizor snimamo foto-aparatom koji beleži sliku na svake 24 sekunde, na videu bi se primećivala voda koja je zamrznuta u prostoru.

Promenom frekvencije, menja se i pad vode kao i njena brzina. Ali, ukoliko se brzina frekvencija smanji ispod prvobitne, učiniće vam se da voda ide na gore. Ovo je poznato kao "efekat vagon - točak" zapravo radi se o pojavi pri kojoj se točak naizgled rotira u suprotnom pravcu od kretanja vagona. 

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radoznala

    6. oktobar 2014 | 17:38

    Ja sam mislila da ce da eksplodira ili nesto slicno ali ovo sto sam upravo videla je neverovatno

  • ZorZ

    6. oktobar 2014 | 21:35

    Neverovatno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA