Ovo je najkraća priča na svetu koju ćete pročitati u pola daha!

Mladi Hemingvej je tvrdio da može da napiše celu priču u samo 6 reči, društvo pisaca mu nije verovalo, pa su se čak opkladili da je to apsolutno neizvodljivo

  • 8

Ernest Hemingvej, poznati američki pisac i novinar, napisao je najkraću priču na svetu zbog opklade sa svojim kolegama. Nobelovac se kao mladi pisac našao jednom u društvu knjiženika, gde je tvrdio da može da napiše priču u samo 6 reči, a da ipak bude potpuna i da ima poruku.

Pisci su odlučili da ulože novac i opklade se da je nemoguće napisati tako kratku priču koja ipak ima smisao. Svi su uložili po 10 dolara tvrdeći da je neizvodljivo osmisliti takvo književno delo.

Mladi pisac je potom uzeo salvetu i napisao na njoj 6 reči, a zatim je dodao kolegi koji je sedeo najbliže. On nije želeo da čita naglas, već da oni pročitaju u sebi i uvere se sami. Impovizovani papir je kružio oko stola i svi pisci su pročitali i potvrdili da je zaista moguće napisati priču u samo nekoliko reči, a da to bude apsolutno dovoljno.

"Na prodaju. Cipelice za bebu. Nenošene." Ovako glasi pričica koja daje mogućnost različitih tumačenja i nastavaka.

Hemingvejeva zaostavština je velika, uključujući mnoge romane i priče poznate po njegovoj škrtosti na rečima i savršenih metafora, među kojima je "Starac i more" za koji je dobio Pulicerovu nagradu.

Koliko je Hemingvej bitan deo popularne kulture dokazuje i takmičenje za njegovog „dvojnika“ koje se održava svake godine na Floridi. Program podrazumeva i takmičenje u pecanju, degustaciju ruma iz lokalne destilerije, čitanje poezije i takmičenje u pisanju kratkih priča – sve aktivnosti u kojima je sam Hemingvej inače uživao.

(Tanjug.rs/ Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA