Zavirite u Hitlerov hotel u koji nije kročio nijedan gost (FOTO) (VIDEO)

Luksuzni hotel "Prora" izgradili su nacisti između 1936. i 1939. godine po naređenju Adolfa Hitlera u okviru programa čiji je cilj bio širenje njihove propagande

  • 12

Najveći hotelski kompleks na svetu sa 10.000 soba nalazi se na plaži ostrva Rigen u Nemačkoj. Uprkos tome sto se pruža predivnom obalom dužine 5 kilometara i poseduje odličan pogled na Baltičko more, ovaj hotel nije imao nijednog gosta od svog nastanka.

Luksuzni hotel "Prora" izgradili su nacisti  između 1936. i 1939. godine po naređenju Adolfa Hitlera u okviru programa čiji je cilj bio širenje propagande njihove ideologije putem raznih akcija organizovanih specijalno za nemačke radnike. Na izgradnji kompleksa radilo je čak 9.000 ljudi, jer je bio zamišljen kao mesto na kome je svako mogao da zadovolji svoje potrebe i želje. Projekat "Snaga kroz radost" je zahtevao otvaranje bioskopa, bazena, raznih dvorana i pristaništa za brodove. Plan je čak bio napraviti 20.000 soba sa kupatilom na svakom od spratova.

Tadašnji vođa Nemačke spremao se za brutalan nastup u Drugom svetskom ratu, tako da ova građevina nikad nije dovršena jer je pala u senku firerovih želja za osvajanjem sveta.

Napuštene prostorije i zidovi poslužili su kao novi vojni kompleks Istočne Nemačke, a čak su kasnije korišćene i u svrhe Vojno-tehnološkog univerziteta. Često su i izbeglice tamo tražile utočište tokom devedesetih godina, među kojima su i stanovnici bivše SFRJ.

Danas je od ovog giganta ostao samo muzej, diskoteka i par blokova hostela, ali postoji ideja da se na ovom mestu izgradi moderno odmaralište.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vladimir.ns

    25. oktobar 2014 | 20:27

    Jel čuo Mišković za ovaj napušteni kompleks :)

  • Revolucionar

    25. oktobar 2014 | 20:18

    Neverovatno da ga niko nije renovirao i koristio kao turističku atrakciju.

  • Kostadin

    26. oktobar 2014 | 08:37

    Taj kompleks je planiran za radničku klasu, kao sidikalno odmaralište. Cena smeštaja je planirana na nivou od 2 R M , tako da svaki radnik može da ode na letovanje. Ovu ideju su ukrali komunisti i potpuno je kopirali na Jadranu izgradnjom sidikalnih odmarališta. Sada sirotinja plače za odmaralištima jer pre rata je na more išlo oko 2 % stanovništva i da nije bilo tih odmarališta pola srbije nikada ne bi videlo nikada more. To je prvi diktator koji je mislio na sirotinju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA