UGUŠIĆE SE: Ko bude prvi putovao na Mars umreće vrlo brzo!

Putnici će početi da umiru nakon nesto više od tri meseca, ističe se u ozbiljnom naučnom radu grupe studenata aeronautike prestižnog Tehnološkog instituta Masačusetsa. Smrt prve osobe usledila bi približno 68. dana misije

  • 3

Hrabri pioniri koji će se za deset godina otisnuti na dugo putovanje u jednom smeru na Mars, u okviru projekta holandske neprofitne organizacije "Mars One", počeće da umiru nakon nešto više od tri meseca, ističe se u ozbiljnom naučnom radu grupe studenata aeronautike prestižnog Tehnološkog instituta Masačusetsa (MIT).

Do ovog zaključka studenti MIT-a došli su analizom podataka koji se tiču interplanetarnog putovanja čiji će tok, kako je najavljeno, prenositi televizija.

Smrt prvog pionira "usledila bi približno 68. dana misije, a uzrok bi bio gušenje", stoji u izveštaju napisanom na 35 strana koji uz pomoć grafikona i matematičkih formula analizira zalihe kiseonika, hrane i tehnologije koje će putnicima biti dostupne tokom misije, a za koje organizatori tvrde da će biti samoobnovljive.

Biljke koje treba da hrane koloniste proizvodiće previše kiseonika, a tehnologija za uravnotežavanje atmosfere "još nije razvijena", upozoravaju autori.

Prvi stanovnici Marsa će i sve više zavisiti od slanja rezervnih delova u okviru misije koja će u "najoptimističnijem scenariju" koštati blizu 4,5 milijardi dolara, suma koja će neprestano rasti sa slanjem novih kolonista. Mars One je projekat osnivača i direktora organizacije, Holanđanina Basa Lansdorpa, koji ima za cilj da na Crvenu planetu 2024. pošalje četiri dobrovoljaca. Putovanje bez povratka trebalo bi da traje sedam meseci.

Lansdorp je odbacio nalaze mladih stručnjaka sa MIT-a, čija je studija objavljena u časopisu Popular Science, tvrdeći da su korišćeni nepotpuni podaci.

Pogledajte šta srpski putnik na Mars kaže o ovom putovanju!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Johan

    15. oktobar 2014 | 14:34

    Pronalaskom parne mašine pojedini naučnici su smatrali da brzine preko 50-60 milja na sat ljudsko srce neće izdržati,a danas su te njihove pretpostavke smešne.

  • SanddnaS

    15. oktobar 2014 | 17:32

    Jedini razlog zbog cega se pise ovako nesto, je sprecavanje ljudi da otkriju tajne svemira koje samo odredjeni broj zna. U potpunosti podrzavam ovaj projekat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA