IZGLEDA KAO VAN GOGOVA SLIKA, A NIJE: Oduševićete se kada čujete šta jeste! (FOTO)

Neverovatna fotografija pred vašim očima nije stablo čije se grane izvijaju ka nebu, već remek-delo prirode koje se nalazi u Rusiji

  • 9

Iako izgleda kao umetničko delo velikana postimpresionizma, Vinsenta van Goga, ne, ovo nije još jedna njegova slika stabla čije se grane vijaju ka nebu. Ovo je satelitska fotografija delte ruske reke Lene, kompozitna slika lažnih boja nastala korišćenjem kratkotalasnih infracrvenih, infracrvenih i crvenih talasnih dužina.

Reka Lena se nalazi u Sibiru i jedanaesta je po veličini u svetu, a deveta po količini vode. Najistočnija je od tri velike sibirske reke koje se ulivaju u Arktički okean (druge dve su Ob i Jenisej), treća je po veličini u Aziji, i najveća od svih reka čiji je kompletni tok na teritoriji Ruske Federacije.

Izvire u blizini Bajkalskog jezera na nadmorskoj visini od 1642 metra, a uliva se u Severno ledeno more u blizini Novosibirskih ostrva. Dugačka je 4.400 kilometara. Njena delta je široka gotovo 400 kilometara (!!!), a basen joj pokriva skoro 2,5 miliona kvadratnih kilometara. Delimično je zlatonosna.

Na njenim obalama najveći su gradovi Jakutsk, Lensk i Žigansk. Veruje se da joj ime dolazi iz jezika Evenka, tunguskog naroda sa tih prostora, koji je zove "Elyu-Ene", što znači "Velika reka".

Još par zanimljivosti o njenoj delti. Tokom sedam zimskih meseci ona je zapravo zaleđena tundra, i tek u maju se transformiše u regiju bujnih tresetišta i močvara. Jedan njen deo je zaštićen kao rezervat prirode. Podeljena je mnoštvo ravnih ostrva.

Veruje se da je Lenjin svoj poznati nadimak uzeo po njoj, s obzirom da je u Sibiru bio u progonstvu a na njenim je obalama caristički režim vršio pogrome radnika.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA