MUMIJAMA MOZAK VADILI KROZ NOS i još 57 neverovatnih stvari koje niste znali o Egiptu (FOTO)

Formalno ime Egipta je Arapska Republika Misir. U Starom Egiptu šminkali su se i muškarci i žene, a verovalo se da šminka ima magične moći isceljenja. Arapi imaju izreku: "Čovek se plaši vremena, ali se vreme plaši piramida". Najstarija haljina na svetu je iz Egipta i stara je 5.000 godina

  • 13

1. Oblik drevnih egipatskih piramida, veruje se, inspirisan je širenjem sunčevih zraka.

2. Jedan otac u Egiptu dao je svojoj novorođenoj ćerki ime Fejsbuk kako bi obeležio revoluciju koja je počela na ovoj društvenoj mreži. Njeno puno ime je Fejsbuk Džamal Ibrahim.

3. Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja.

4. Formalno ime Egipta je Arapska Republika Misir.

5. Faraon Pepi II, koji je vladao u trećem milenijumu pre nove ere, vladar je sa najdužim stažom u istoriji, pošto je na tronu sedeo rekordne 94 godine. Kralj je postao u svojoj šestoj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

6. Isti faraon Pepi II navodno je oblagao robove medom kako bi oterao muve od sebe.

7. Egipatska zastava slična je zastavama Sirija, Iraka i Jemena. U pitanju je zastava arapskog oslobođenja: crvena boja predstavlja krvavu borbu protiv represije, crna predstavlja represiju, a bela svetlu budućnost. U sredini se nalazi zlatni Saladinov orao.

8. U proseku samo 2,5 kubna centimetra kiše godišnje padnu na Egipat.

9. Egipatska istorija se smatra da je počela 3200. godine pre nove ere, kada je kralj Menes ujedinio Gornji i Donji Egipat.

10. 99 odsto populacije ove države živi na 5,5 odsto zemljišta.

You Tube / iknewitb4u You Tube / iknewitb4u

11. Sa 82 miliona ljudi, Egipat je 15. najmnogoljudnija zemlja sveta.

12. Temperatura unutar Keopsove piramide u Gizi jednaka je prosečnoj temperaturi na Zemlji: 20 stepeni Celzijusa.

13. Egipćani nisu mumificirali samo ljude, već i životinje. Arheolozi su pronašli krokodila, recimo, koji se smatrao proždiračem ljudskih srdaca, a pronađeno je i nalazište sa četiri miliona mumificiranih ptica ibisa.

14. Žene u Starom Egiptu su imale veća prava nego u drugim državama tog vremena. Mogle su da poseduju imovinu, vode svoje poslove i iniciraju razvod. Žene iz bogatih porodica su mogle da postanu doktori ili sveštenice. Postojale su i samostalne faraonke.

15. U Starom Egiptu šminkali su se i muškarci i žene, a verovalo se da šminka ima magične moći isceljenja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

16. Hleb je za drevne Egipćane bio najbitnija hrana, a pivo najbitnije piće. U grobnicama su sa preminulima često ostavljani i minijaturni modeli pivara kako bi mrtvak imao dovoljno piva u zagrobnom životu.

17. Hijeroglifi su nastali oko 3000. godine p.n.e., a postoji više od 700 simbola. Oni su se koristili samo za obredne i zvanične stvari, dok se u svakodnevnom životu koristilo pismo po imenu "hijeratik", a kasnije je nastalo i pismo "demotik".

18. Stari Egipćani su poštovali više od hiljadu različitih bogova i boginja. Najbitniji je bio Ra, bog sunca.

19. 12 odsto egipatske radne snage danas zaposleno je u turizmu.

20. Egipat je 30. zemlja na svetu po teritoriji koju zauzima.

Unutrašnjost Kraljevske odaje Velike piramide u Gizi. Foto: Wikipedia Commons/john and edgar morton Unutrašnjost Kraljevske odaje Velike piramide u Gizi. Foto: Wikipedia Commons/john and edgar morton

21. Da se ne bi previše znojili, kao i da bi izbegli vaške, žene i muškarci su u drevnom Egiptu brijali glave, a bogati su nosili i perike koje su postale modni detalj i statusni simbol.

22. Egipćani su izmislili časovnik i prvi su imali godinu koja je trajala 365 dana.

23. Egipćanin Imhotep je poznat kao prvi lekar, prvi inžinjer i prvi arhitekta u istoriji.

24. Stari Egipćani su reku Nil nazivali Iteru, što znači "velika reka".

25. Pošto su mislili da Nil plavi zbog suza boginje Izide, a s obzirom da je ova prirodna pojava bila ključna za njihove useve, slavili su je svetkovinom koja se nazivala "Noć pale suze".

Foto: Wikipedia/Ricardo Liberato, flickr/Dennis Jarvis Foto: Wikipedia/Ricardo Liberato, flickr/Dennis Jarvis

26. Kada su mumificirali mrtve, sveštenici su nosili masku šakala na glavi, pošto je bog smrti Anubis tako zamišljan. Smatra se da je to zato što su šakali noću raskopavali grobove i jeli mrtve.

27. "Mat" je bila najviše cenjenja; ova reč označava dobrotu, poštenost i pravednost. Tako se zvala i boginja istine koja je vagala sve Egipćane nakon smrti.

28. Verovalo se da je pismenost dar bogova, pa su pisari pre posla uvek prosipali malo vode pomešane sa mastilom kao žrtvu bogu Totu, koji je izmislio pismo i tajnu predao ljudima. Njegovi simboli su bili ptica ibis i babun.

29. Reč "faraon" je nastala prvobitno kao nadimak za kralja, a znači "velika kuća", pošto se verovalo da je telo vladala zapravo kuća u kojoj stanuje bog.

30. Keopsova piramida ima otvore koji su upereni u sazvežđe Orion kako bi duh vladara mogao da odleti pravo prema bogovima.

Foto: Wikipedia/Jerzy Strzelecki Foto: Wikipedia/Jerzy Strzelecki

31. Arapi imaju izreku: "Čovek se plaši vremena, ali se vreme plaši piramida".

32. Najstarije sačuvano delo iz matematike je delo staroegipatskog pisara Ahmesa napisano oko 1650. godine p.n.e.

33. Najstarija smrtna presuda zabeležena je u Egiptu 1500. p.n.e., kada je tinejdžer bio osuđen na samoubistvo ili otrovom ili ubadanjem nožem u stomak, zbog praktikovanja magije.

34. Graditelji egipatskih grobnica su živeli u posebnim dobro čuvanim selima, i vodilo se računa da su dobro hranjeni, jer je njihov posao bio izuzetno važan.

35. Najstarija zabeležena mera težine je staroegipatska beka, koja se koristi i danas.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

36. Kleopatrin obelisk je više oštećen od zagađenja i klime tokom 125 godina koliko je proveo u Njujorku nego za nekoliko hiljada godina koliko je proveo u Egiptu.

37. Sfingin nos je verovatno slomio islamski klerik Saim al-Dar, koji je u 14. veku obešen zbog vandalizma.

38. Istoričari smatraju da su stari Egipćani pre oko 4.000 godina bili prvi koji su uspešno hirurški ušivali rane.

39. Nilski konji, opasniji od krokodila uprkos tome što su biljojedi, smatrani su lošim znamenjen i simbolom zlog boga Seta. Pre svega jer su znali vladarima, aristokratiji i sveštenstvu prevrtati barke na Nilu.

40. Medicinska istraživanja su pokazala da su Egipćani imali veliki problem sa parazitima, posebno sa gvinejskim crvom koji bi ušao u telo, sazreo, narastao skoro metar i onda bolno izašao kroz kožu posle godinu dana.

Foto: raskalov-vit.livejournal.com Foto: raskalov-vit.livejournal.com

41. Berlinski papirus sadrži dokaz o prvom testu na trudnoću u istoriji, koji se obavio 1800. godine pre nove ere.

42. Sfinga je najveća monolitna statua na svetu i veruje se da predstavlja Kefrena, sina Keopsovog. Sfinge generalno, veruje se, čuvaju grobnice.

43. Neke egipatske grobnice su imale toalete.

44. Neki ljudi su potonuće Titanika pripisivali mumificiranoj egipatskoj sveštenici koju je taj brod prenosio preko okeana.

45. Kleopatra nije bila rodom Egipćanka, već Grkinja. Pripadala je dinastiji Ptolomejida, koja je na presto u ovoj zemlji sela nakon što je njihov osnivač i general Aleksandra Velikog, Ptolomej I Soter, osigurao sebi vlast u dolini Nila.

Egipatska kraljica Hatšepsut, prva žena-faraon. Foto: Wikipedia Commons/Néfermaât Egipatska kraljica Hatšepsut, prva žena-faraon. Foto: Wikipedia Commons/Néfermaât

46. Egipćani su piramidu zvali "mer", ali etimologija ovog izraza nije poznata. Reč "piramida" je od grčkog "piramis" - u pitanju je bio kolač u ovom obliku.

47. Kada bi Keopsovu piramidu isekli na kocke od 30 kubnih centimetara, bilo bi ih dovoljno da se opaše Mesec tri puta.

48. Rani faraoni su sahranjivani sa svojim živim slugama. Kasnije, korišćeni su modeli sluga.

49. Najstarija haljina na svetu je iz Egipta i stara je 5.000 godina.

50. Mozak se kod mumificiranja vadio kroz nos.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

51. Drevni stanovnici ove zemlje znali su za Merkur, Veneru, Saturn, Mars i Jupiter, i dali su im imena povezana sa njihovim najbitnijim bogovima.

52. Za njih, Nil je imao mistične moći, ne samo zbog toga što je plavio polja i tako im omogućavao da prežive, već i zato što niko nije znao odakle voda dolazi. Nećete verovati, ali izvor Nila je otkriven tek pre 150 godina.

53. Božansko stvaranje sveta je za njih bila stvar svakodnevice koji se ponavljao sa svakim osvitom i sa svakim sutonom.

54. Stare Egipćanke su nosile perike umočene u izvesnu masnu supstancu koja se postepeno topila i ispuštala ugodan miris mira.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

55. Toliko su pouzdano čuvali izveštaje o plavljenju Nila da današnji naučnici koriste njihove podatke kako bi bolje razumeli kišne obrasce.

56. Pošto hijeroglifi nemaju samoglasnike, nikada nećemo znati kako su Stari Egipćani izgovarali svoje reči.

57. Inače reč "hijeroglif" dolazi od od grčkih reči "hijeros + glife", odnosno "sveto + pisanje".

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • § … §

    18. januar 2015 | 16:47

    Tadašnji i današnji Egipćani nisu isti narod nažalost. Stari Egipćani su bili mnogo napredni u tom vremenu, u odnosu na sadašnje.

  • Kleopatra

    18. januar 2015 | 18:42

    Tadasnji Egipcani nisu bili muslimani (ne u tolikom broju), vec su bili Kopti, a sada ih ima saka jada u Aleksandriji...

  • Ajkula

    18. januar 2015 | 17:22

    I opet će me ove godine videti Hurgada. Najlepše more na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA