NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ovo je neko urezao 300.000 godina pre nego što su se na Zemlji pojavili ljudi! (FOTO)

Grupa arheologa je utvrdila, pored ovih pravilnih cik-cak linija koje i same svedoče o nivou inteligencije izumrle vrste Homo erectus, da su naši preci koristili specijalni alat i oruđe

  • 1

Arheolog Stiven Munro otkrio je neverovatne gravure na okamenjenoj školjki, što ga je izuzetno iznenadilo jer nema sličnih istorijskih podataka o onom što se dogodilo pre pola miliona godina. Prave linije je urezao Homo erectus (Uspravni čovek), izumrla vrsta koja je šetala planetom 300.000 godina pre Homo sapiens (Razumnog čoveka).

Grupa arheologa je utvrdila, pored ovih pravilnih cik-cak linija koje i same svedoče o nivou inteligencije Homo erectus, da su naši preci koristili i specijalan alat i oruđe. To je još jedan od dokaza da smo bili u zabludi kada se radi o stepenu njihovog razvoja.

- To je fascinatno otkriće. Najstarija apstraktna dekoracija na svetu je zaista velika vest - izjavio je arheolog sa Kembridža Kolin Renfrju.

Ove školjke su pronađene na indonezijskom ostrvu Java 1890.godine, i tada su otkriveni prvi dokazi o postojanju Uspravnog čoveka. Smatralo se da su urezani oblici načinjeni slučajno od strane životinja, ali je kasnije utvrđeno da se ipak radilo o ljudima.

Međutim, naučnici vode diskusiju o tome još od 2007. godine kada je ovo otkriće otvorilo nove misterije, da li se radi o namernom iscrtavanju kontura ili samo o tragovima koji su ostali kada je, na primer, dete ukralo oruđe od svojih roditelja i pokušalo da otvori školjku.

- To objašnjava razvoj ljudske spoznaje i ljudske kulture. Ne radi se o naglom razvoju nego o procesu koji je trajao dugo - rekla je Alison Bruks sa univerziteta Džordž Vašington.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA