DRAMATIČNO UPOZORENJE: Asteroid od 370 metara juri ka Zemlji!

Asteroid je velik 370 metara u prečniku, i smatra se da bi njegov udar bio hiljadu puta jači od udara asteroida prošle godine u ruskom gradu Čeljabinsku. Taj asteriod je bio veličine autobusa, a napravio je ozbiljni štetu u gradu i okolini

  • 6

U video snimku koji je postavljen u nedelju, naučnik Vladimir Lipunov govori o tome da se novootkriveni asteroid može sudariti sa Zemljom tokom naredne tri godine.

Ovaj ruski astrofozočar kaže da je njegov tim otkrio ovaj ogromni asteroid kome se na svake tri godine putanja poklapa sa Zemljinom. Asteroid je velik 370 metara u prečniku, i smatra se da bi njegov udar bio hiljadu puta jači od udara asteroida prošle godine u ruskom gradu Čeljabinsku. Taj asteriod je bio veličine autobusa, a napravio je ozbiljnu štetu u gradu i okolini.

Asteriod je nazvan 2014 UR 116, i eksperti smatraju da je mala šansa da se sudari sa Zemljom, ali da je ovo otkriće veoma bitno, jer se dobija bolji uvid u asteroide i njihove nepredvidive putanje.

Lupinov govori u filmu i o tome da je jako teško da se proračunaju putanje ovih nebeskih tela, jer se konstantno menjaju zbog gravitacionih polja nebeskih tela pored kojih prolaze. Takođe, dodaje da se ovaj asteroid mora konstantno pratiti, jer i najmanje greška u proračunima može imati katastrofalne posledice.

Smatra se da u blizini Zemlje postoji oko 110 hiljada nebeskih tela koje bi mogle da se sudare sa našom planetom, ali ih je do sada otkriveno i klasifikovano oko 11 hiljada, i stalno se otkrivaju nova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • เจ้าชายอาหรับ

    9. decembar 2014 | 10:31

    Ajde hvala Bogu,da spreci ovo divljanje ljudi koji su zaboravili svrhu svog postojanja.Jos kad bi udario u SAD,bilo bi to iz keca u kec.

  • KOLE

    9. decembar 2014 | 11:06

    Nije to nista....kad Ameri i Rusi posalju protik asteroidne rakete prema nama ce juriti gomila asteroida od 370mm ;)

  • fafasdfas

    10. decembar 2014 | 11:27

    Steta sto nije veci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA