• 14

IMA ŽIVOTA NA MARSU? NASA pronašla nove dokaze! (FOTO) (VIDEO)

Rover Kjuriositi od avgusta 2012. godine istražuje 150 kilometara širok krater Gale na Marsu nastao udarom asteroida, gde je izbušio i nekoliko rupa na površini Crvene planete, a sada otrkio neverovatnu količinu metana u atmosferi

  • 14

NASA je uzdrmala svetsku javnost obaveštenjem da je možda pronašla dokaz o životu na Marsu, kako je zvanično objavljeno iz američke svemirske agencije. Rover Kjuriositi otkrio je misteriozan rast koncentracije metana u atmosferi, za šta geolozi i drugi teoretičari nemaju jednostavno objašnjenje.

Stručnjaci još uvek nisu sigurni šta je uzrok ovih iznenadnih porasta, ali moguće je da do njih dolazi zbog vrlo sitnih bakterijskih organizama. Na Zemlji, čak 95 odsto metana proizvode mikrobi. Ako ovaj plin na Marsu zaista proizvode živa bića, odnosno mikrobi, to bi značilo da je čovečanstvo stiglo do jednog od najvećih otkrića u istoriji.

Foto:NASA

Foto:NASA

Isrtaživači su do otkrića došli uz pomoć posebnih instrumenata na Roveru Kjuriositi koji su poslednjih 20 meseci uzimali i analizirali uzorke atmosfere. Krajem 2013. i početkom 2014. u četiri navrata nivo metana je na dva mesta udaljena svega 200 do 300 metara, iznosila 7,2 čestice na milijardu volumena, a pre i posle tih iznenadnih skokova, koncentracija metana iznosila je svega jednu desetinu tog nivoa.

Ovaj robot od avgusta 2012. godine istražuje 150 kilometara širok krater Gale na Marsu nastao udarom asteroida, gde je izbušio i nekoliko rupa na površini Crvene planete.

Satelitski snimci otkrili su neobične "oblačiće" metana u atmosferi, ali nikada ovako iznenadan rast koncentracije kao ovaj izmeren u ovom krateru, mestu na kojem je, prema ranije otkrivenim dokazima, pre nekoliko milijarda godina bilo tekuće vode.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Hercegovac

    Prije na Marsu naci posao nego na balkanu

  • Acab

    ...Idemo na mars,idemo na mars....

  • Bjeg

    Ma treba pobjeci na Mars,bolje nego ovdje,ponijeti malo vode I hrane.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima