SREĆAN BOŽIĆ! Telegraf želi srećan praznik svim vernicima

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, adventni venac i jelka kao večno zeleno drvo, koja se kiti decenijama unazad i važi za najrasprostanjeniji običaj

  • 6

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 25. decembra, obeležavaju Rimokatolička, protestantska, i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara. Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu. Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva se drže starog, julijanskog kalendara, pa Božić obeležavaju 7. januara.

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu.

Simbolične i stilizovane jasle u svojim domovima danas imaju i mnogi vernici. Svaki četvrti Francuz planira da otputuje nekud za božićne praznike i u proseku za to putovanje potroši 949 evra.

Čak 80 odsto Francuza koji putuju za Božić neće napustiti svoju domovinu, a 33 odsto Francuza koji su odabrali domaću turu za Božić, otići će na planinu.

Čak 72 odsto Austrijanaca, s druge strane, praznik će provesti u krugu porodice, a na liturgiju će ići 800.000 građana.

Na jelke su Austrijanci potrošili 2,2 miliona evra, a na poklone 1,6 milijardi evra, što znači da je svaki Austrijanac u proseku na božićne darove potrošio 387 evra.

Bozićna atmosfera i praznično raspoloženje oseća se na svakom koraku u gradovim regiona - Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Skoplju, kako prenose lokalni mediji.

Proslavi najradosnijeg hrišćanskog praznika prethodile su čestitke zvaničnika građanima, u kojima se naglašava da je Božić praznik koji govori o dobroti i podseća ljude na ljubav, radost, nadu i toleranciju.

Redakcija Telegrafa ovom prilikom želi da čestita Božić svim vernicima i našim čitaocima koji danas proslavljaju ovaj praznik!

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA