KO JE ZAPRAVO DEDA MRAZ? Ovo sigurno niste znali o veselom deki

Deda Mraz mora da obiđe 842 miliona kuća i da pređe 350 miliona kilometara da bi stigao do svakog deteta, što bi značilo da putuje brzinom od 650 kilometara u sekundi

  • 9
Deda Mrazovi, Finska Foto: AP/Tanjug

Pretečom modernog Deda Mraza smatra se Sveti Nikola, episkop i dobročinitelj iz Male Azije koji je živeo u trećem veku nove ere. Zapisi kažu da je Sveti Nikola bio poznat po tome što je pomagao siromašnima, pa su deca ostavljala svoje čarape ispred vrata, nadajući se da će baš njima ostaviti neku kovanicu.

Postoji legenda da je on spasio tri devojčice od prostitucije, prolazeći noću pored njihovih kuća i ubacujući vrećice novca kroz prozor, kako bi preživele bez žrtvovanja svoga tela. Međutim, postoje i drugi zapisi koji opisuju Svetog Nikolu kao mangupa, poznatog po tome što se fizički obračunao sa drugim episkopom.

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

Nove generacije su iznova otkrivale nešto novo o biću koje je na granici mitskog i realnog, pa je tako Deda Mraz bio neženja sve do kraja XIX veka. Kratka priča autora Džejmsa Risa "Božićna legenda", nastala je 1849. godine kada se prvi put pojavila Dedina supruga.

Veseli deka sede kose i brade mora da obiđe 842 miliona kuća i da pređe 350 miliona kilometara da bi stigao do svakog deteta, što bi značilo da putuje brzinom od 650 kilometara u sekundi, što je samo jedna od zanimljivosti vezanih za jednog od simbola praznika.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi čovek koji je odlučio da mu pomogne u ovom je Džejms Edgar koji je 1890. godine obukao sada tradicionalno crveno odelo, u svojoj maloj prodavnici u Masačusetsu. Iako je tvrdio da je to uradio zbog dece i praznične čarolije, mnogi su smatrali da se radi o marketinškom triku.

Danas postoji na hiljade Deda Mrazova za iznajmljivanje koji se sezonski obučavaju za animiranje dece u velikim tržnim centrima, privatnim ili kompanijskim proslavama.

(Telegraf.rs/ Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dawko

    2. januar 2015 | 00:31

    Debela mrcina...

  • srbin

    2. januar 2015 | 08:19

    Budalastina.... Deda mraz se zasniva na starom paganstvu...prevareni smo kao i u 90% slavlja i obicaja.. Posebno pravoslavci koji su do skoro imali bozic batu a ne deda mraza...preuzimamo tudje odricemo se izvornog... Od uvek tako radimo( srbi) .. Zivim na zapadu i gde 90% dace dobija poklone 25 dec za katolicki bozic i to dobijaju od oba pravoslavna roditelja.. Pod izgovorom da se ne razlikuje od mestanske dece... Tako da se nasa deca od malih nogu vise raduju njihovom bozicu a za nas znaju da je neki praznik al ne puno bitan jer nema poklona... Na zdravlje srbende!!

  • Kreator

    2. januar 2015 | 02:52

    Deda Mraz je proizvod Coca Cola drustva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA