Ovih 9 mostova izgledaju kao da nisu sa ovog sveta! (FOTO)

Misteriozni mostovi širom sveta probudiće vašu maštu i povesti vas u bajkovitu divljinu i neverovatne predele

  • 8

Svet bi bez mostova izgledao sasvim drugačije, ali nikada zapravo nismo uspeli da zamislimo kako bismo funkcionisali bez njih. Osim što spajaju ljude i čine život lakšim, oni su često inspiracija umetnicima, piscima i slikarima.

Inke su osmislile prve mostove koji su bili sačinjeni od konopca, a ova južnoamerička civilizacija nije mogla ni da pretpostavi da je time postavila vrlo značajan temelj za čovečanstvo.

Neki mostovi su veliki i fascinantni, dok su drugi jednostavniji i skromniji. Ovo su misteriozni mostovi širom sveta koji će probuditi vašu maštu i povesti vas u divljinu i neverovatne predele:

RONDA, Malaga, Španija

Foto: Flickr/jean françois - Un jour, une... Foto: Flickr/jean françois - Un jour, une...

Neverovatni most je sagrađen u XVIII veku na reci Guadalven, gde se nalazi i srednjovekovni manastir koji je sad pretvoren u muzej umetnosti. Planine Seranija pružaju jedinstven pogled, a kultura i tradicija borbe bikova dolaze sa ovih prostora.

ŽORŽ DE L’AUREZ, Švajcarska

Foto: Flickr/Uli P. Foto: Flickr/Uli P.

Švajcarski veliki kanjon je ulepšan neverovatnim građevinom sačinjenom od retkih prirodnih materijala. Ovaj most deluje kao da je deo neke prelepe bajke i fantastičnih stvorenja.

PONTE GOBO, Italija

Foto: Flickr/Filippo Foto: Flickr/Filippo

Poznatiji kao "Đavolji most", on ulepšava severni deo Italije i gradić Bobio. Ova drevna građevina ima istorijski značaj i posebnu harizmu iz rimskog doba. Za ovo mesto se vezuje legenda o nastanku Mona Lize, najpoznatijeg dela Leonarda Da Vinčija.

ĐAVOLJI MOST NA RODOPSKIM PLANINAMA, Bugarska

Foto: Flickr/Ali Eminov Foto: Flickr/Ali Eminov

Most na reci Ardi osim što povezuje predele severno od Egejskog mora, on i ukrašava ovaj deo susedne zemlje. Sagrađen je 1515. godine u vreme Otomanskog carstva, a 1984. godine proglašen je za spomenik kulture ove države.

KARBRIDŽ, Škotska

Foto: Flickr/Stumpsaver Foto: Flickr/Stumpsaver

Znamenitost koja potiče još iz XVIII veka proslavio je ovaj grad i učinio ga poznatim širom sveta. Specifični istorijski šarm je još jedna od osobina ovog mesta i njegove najpoznatije građevine.

GAZELTUGATKSE, Španija

Foto: Flickr/Iñaki Bolumburu Foto: Flickr/Iñaki Bolumburu

Biskajski zaliv je poznat i po ovom neverovatnom mostu i ostrvu koji izgledaju nestvarno na čitavoj obali. Zanimljivost vezana za nastanak ove građevine je ta što je most napravljen prema proporcijama kralja i kraljice.

MOST OD KORENJA, Indija

Foto: Flickr/Ashwin Kumar Foto: Flickr/Ashwin Kumar

Korenje "prirodnih giganata" samo je stvorilo fantastične mostove dovoljno jake da izdrže težinu čoveka i njegov prelazak na drugu stranu. Čak se sastoji iz dva dela, pa je moguće kretati se u jednom i drugom smeru bez stvaranja gužve.

MESEČEV MOST, Tajvan

Foto: Wikimedia/Hennessy Foto: Wikimedia/Hennessy

Ova fantastična građevina napravljena je sa visokim lukom kako bi se naglasila lepota i značaj meseca. Mnogi mostovi u Kini i Japanu su napravljeni po ovom modelu kruga, kako bi simbolizovali sjajna nebeska tela.

STARI MOST, Bosna i Hercegovina

Foto: Wikimedia/Mhare Foto: Wikimedia/Mhare

Napravljen u XVI veku u periodu turske vladavine, poslužio je kao inspiracija mnogim piscima i pesnicima. Pruža se preko Neretve spajajući dva dela grada i podsećajući nas na istoriju Srba i balkanskih naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Muko Moja

    5. januar 2015 | 22:56

    Ovi u Mostaru posle rata napravise Jos lepsi i jos Stariji most ! Alal vera !

  • Невена

    5. januar 2015 | 22:50

    ... и наша ће деца можда једног дана,поред реке да шетају крадом.Мост ће драга вечито да стоји,да растанке,и љубави броји.

  • Senka

    5. januar 2015 | 22:18

    Impresivno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA